COVID-19

Tri nove žrtve koronavirusa u Srbiji u 24 sata, dosad 785 zaraženih

 AFP

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka do ponedjeljka u 15 sati preminulo 16 pacijenata povezanih sa zarazom koronavirusom, a potvrđena su i nova 44 slučaja dnevno te je ukupno 785 zaraženih, priopćio je zdravstveni stožer u Beogradu.

Od koronavirusa u Srbiji je preminulo 16 osoba, priopćeno je na konferenciji za medije. Prema posljednjim podacima, zaražene su još 44 osobe pa se ukupan broj popeo na 785. Do sada je na Institutu "Torlak" testirano ukupno 3.084 ljudi. Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, postotak smrtnosti je 2,04 posto.

Novozaražene 44 osobe bile su pozitivne na COVID-19 među 622 testiranih od nedjelje popodne, dok je u tom razdoblju preminulo troje pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na pad broja pozitivnih testova što, kako je ocijenio, "ne može biti loše". "Ipak, ne smijemo se zavaravati, ovo je možda samo jedan kratah predah", ocijenio je dr. Kon, podsjetivši na statistiku po o kojoj je "protekli vikend bio je jedan od najtežih dosad", jer je u 48 sati registrirano više od 200 novozaraženih koronavirusom.

"Teški tjedni nas tek očekuju", upozorio je Kon.

Prema podacima od devet sati ujutro, hospitalizirano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratorima ih je 62, dok su s lakšom kliničkom slikom u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu smještene 33 osobe, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Vučić najavio mogućnost cjelodnevnog policijskog sata

Srbijanski ministar odbrane Aleksnadar Vulin potvrdio je u međuvremenu da 10 vojnika ima koronavirus, rekavši da su svi u dobrom stanju i da se oporavljaju, dok su 624 pripadnika Vojske Srbije u samoizolaciji.

Nakon uvođenja izvanrednog stanja Vojska Srbije kontrolira granične prijelaze, kliničke centre i privremene bolnice, 17 migrantskih centara i prihvatilišta, te kamp-karantenu za 500 osoba u Moroviću, kod graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci između Srbije i Hrvatske.

Prema izvješću RTS-a, naročito je teška situacija na Institutu za pulmologiju u Beogradu, jednoj od takozvanih covid bolnica u Srbiji, gdje se liječe zaraženi koronavirusom.

Među pacijentima na intenzivnoj njezi pulologije ima i mladih, rekla je za RTS ravnateljica tog instituta dr Violeta Vučinić. Ta ustanova ima 175 postelja, ali se Vučinić požalila da je u nedjelju navečer morala zaustaviti prijem novih pacijenata jer su "kapaciteti popunjeni", a na respiratorima u intenzivnoj njezi je trenutno 10 oboljelih.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da bi idućih dana mogao biti uveden cjelodnevni policijski sat ukoliko se ne pojača disciplina građana, smanje socijalni kontakti i rizici prijenosa zaraze svedu na najmanju moguću mjeru.

Dužnosnici u Srbiji, među kojima Vučić te nekolicina liječnika, početak epidemije komentirali su vrlo ležerno i s dozom humora, sugerirajući čak "shoping u Milanu", da bi kasnije nijekali takva stajališta i poruke objašnjavajući kako je namjera bila "relaksiranje napetosti" među građanima zbog turobnih vijesti o epidemiji koje su stizale iz svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29