ODLUKA NOĆAS ILI...?

Tri scenarija raspleta u Americi: Konačni rezultat možda neće biti poznat mjesecima!

Samo prema prvom scenariju bismo pobjednika američkih izbora saznali već noćas
Joe Biden i Donald Trump

Američki birači, koji su na ove izbore po svemu sudeći izašli u rekordnom broju, odlučuju o smjeru u kojem će njihova zemlja krenuti. Mnogi upozoravaju da bi noć mogla biti i itekako napeta i da rezultate zapravo nećemo saznati još neko vrijeme.

Novinari utjecajnog portala Axios David Nather i Margaret Talev napravili su kratku skicu tri scenarija za ove izbore.

Prvi je brza pobjeda jednog od kandidata. To bi se moglo dogoditi ako Biden uvjerljivo slavi u Floridi, ili iznenađujuće pobjedi u inače republikanskom Teksasu u kombinaciji s nekoliko drugih država poput Sjeverne Karoline i Georgije.

Drugi scenarij podrazumijeva takozvani "tjedan izbora": To bi se dogodilo u slučaju da noćas ne dobijemo rezultate u većem broju saveznih država u kojima su Biden i Trump gotovo izjednačeni, a rezultati postanu jasni ili idućeg dana ili kasnije tijekom tjedna.

Unutar tog scenarija veliki bi ulogu odigrao rekordan broj glasova poslanih poštom, naročito u možda i najvažnijoj državi - Pennsylvaniji. Rezultat iz te države bi u ovom scenariju mogli dobiti tek u petak.

Treći scenarij, onaj iz "noćne more", kako ga zovu novinari Axiosa, je taj da kandidati u ključnim državama budu toliko izjednačeni da je rezultat nejasan. Tada bi se otvorila mogućnost i da se nizom tužbi prebrojavanje zaustavi u državama poput Pennsylvaniji.

Konkretno, Trumpovi bi odvjetnici vjerojatno pokušali osporiti valjanost glasova koji su pristigli poštom nakon izbornog dana (iako su poslani na dan izbora ili ranije), to jest zatražili bi da se ti glasovi ne broje.

Tada bi cijela priča mogla završiti i na Vrhovnom sudu na kojem nakon imenovanja sutkinje Amy Coney Barrett konzervativci imaju većinu od 6 naprema 3 suca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48