DRAMATIČNO U ITALIJI

Tri stranke napustile Draghijevu koaliciju, predsjednik raspustio parlament: Raspisuju se prijevremeni izbori

Talijanska glasila navode nekoliko mogućih nadnevaka za održavanje izbora: 18. rujna, 25. rujna i 2. listopada

Talijanski parlament

 Andreas Solaro/Afp

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella priopćio je u četvrtak da raspušta Senat i Zastupnički dom, što povlači za sobom raspisivanje prijevremenih izbora već na jesen u trećem po snazi gospodarstvu europodručja.

"Političke prilike su dovele do ove odluke", rekao je predsjednik u obraćanju na televiziji, smjerajući na ostavku premijera Marija Draghija, pošto su u četvrtak tri velike stranke napustile njegovu koaliciju tijekom glasovanja o povjerenju u Senatu.

"Rasprava, glasovanje i način na koji je ono jučer izraženo u Senatu" pokazali su izostanak "potpore vladi u parlamentu i nepostojanje izgleda za formiranje nove većine", rekao je.

"Zbog toga je neizbježno prijevremeno raspuštanje parlamenta" koje je "uvijek zadnja opcija", dodao je.

Talijanska glasila navode nekoliko mogućih nadnevaka za održavanje izbora: 18. rujna, 25. rujna i 2. listopada.

Daleko najviše izgleda na izborima ima koalicija "centra-desnice" u kojoj su Naprijed Italija, stranka Silvija Berlusconija (desnica) te krajnja desnica koju zastupaju Sjeverna liga populističkog tribuna i protivnika imigracije Mattea Salvinija i Talijanska braća.

Talijanska braća (Fratelli d‘Italia), postfašistička stranka koju vodi Giorgia Meloni vodi u anketama s gotovo 24 posto glasova, ispred Demokratske stranke (22 posto) i Lige (14 posto), pokazuje anketa instituta SWG provedena 18. srpnja. Naprijed Italija dobiva 7,4 posto a Pokret 5 zvijezda (M5S) 11,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 07:28