ISTRAGA U TIJEKU

Tri teze o uzroku katastrofe kod Kijeva: Spominje se sabotaža, ali i ‘urođena mana‘ helikoptera

Šef kijevske regionalne policije Andrij Nebitov rekao je kako je helikopter prije pada ‘naizgled dugo letio na maloj visini‘

Mjesto pada ukrajinskog helikoptera

 Mustafa Ciftci/Anadolu Agency Via AFP

Ukrajinska sigurnosna služba pokrenula je službenu istragu o padu helikoptera u kojem je poginulo najmanje 14 ljudi, među kojima i ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski.

Helikopter, francuske proizvodnje Super Puma, srušio se ujutro u srijedu na području daleko od borbenih zona i više od 90 km od bjeloruskog teritorija, gdje su raspoređene najbliže vojne snage. Helikopter je pao u blizini dječjeg vrtića i stambene zgrade u Brovariju u kijevskoj regiji, a prije pada nije se oglasila protuzračna uzbuna. Letio je prema prvoj liniji fronta u istočnom gradu Harkivu. Nakon pada helikoptera izbio je požar, a spasioci su se borili s plamenom oko sat vremena. Poginulo je najmanje 14 ljudi, među kojima su ministar Monastirski, zamjenik ministra unutarnjih poslova Jevhen Jenin i državni tajnik Jurij Lubkovič.

Ukrajinske vlasti ispituju tri glavne hipoteze - kršenje pravila letenja (pilot se nije pridržavao sigurnosnih propisa tijekom leta), tehnički kvar ili sabotažu.

Prema preliminarnim nalazima, uzrok nesreće mogla bi biti magla jer je u regiji Kijeva u srijedu vidljivost navodno bila vrlo loša te postoji mogućnost da pilot nije na vrijeme vidio neboder te ga je pokušao izbjeći naglim povećanjem visine zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom. Jurij Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da je prerano nagađati o uzroku nesreće i da bi mogli proći tjedni prije nego što se otkrije što se dogodilo.

Zračni prostor Ukrajine zatvoren je za civilno zrakoplovstvo zbog opasnosti od obaranja. Visoki ukrajinski dužnosnici putuju helikopterom tijekom sukoba, često na malim visinama i velikim brzinama kako bi se izbjegli ruski napadi.

Na tiskovnoj konferenciji u blizini mjesta nesreće, šef kijevske regionalne policije Andrij Nebitov rekao je kako je helikopter "naizgled dugo letio na maloj visini". Denisa Monastirskog će na mjestu ministra unutarnjih poslova zamijeniti Igor Klimenko, načelnik Nacionalne policije.

Ukrajina je helikopter, koji je pao u gradu Brovariju u blizini Kijeva, kupila od Francuske. Riječ je o Airbusu H225 Super Puma. U 2018. godini Ukrajina i Francuska potpisale su ugovor vrijedan 551 milijun eura o kupnji 55 Airbusovih helikoptera, od kojih je 21 model H225. To je bio dio programa modernizacije flote, jer su prije toga u Ukrajini letjeli uglavnom stari sovjetski helikopteri. Letjelice su kupljene za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalne garde i Državne službe za hitne slučajeve. Državna služba za hitne slučajeve koristila je ove helikoptere za gašenje velikih požara i u drugim hitnim slučajevima. Francuski mediji izvijestili su 2018. o tužbama protiv francuske tvrtke Airbus Helicopters, jer je utvrđeno da njihovi helikopteri imaju "urođeni" kvar i ponekad mogu izgubiti glavni rotor u letu, pateći od "potencijalno katastrofalnog kvara u dizajnu".

image

Mjesto pada ukrajinskog helikoptera

Mustafa Ciftci/Anadolu Agency Via AFP

Međunarodna zračna luka Kijev u pravilima za kretanje helikoptera napominje da su njihovi letovi zabranjeni u opasnim vremenskim uvjetima. To su magla i niski oblaci. Također, posada mora uzeti u obzir vremenske uvjete ne samo na mjestu polaska i odredišta, nego i u međudionicima rute.

Smrt tri visoka dužnosnika Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine pokrenula je pitanje ograničavanja zajedničkih letova državnih dužnosnika. Dosad u Ukrajini nema službenih pravila o tom pitanju.

Poljska je, primjerice, ograničila letove dužnosnika nakon smrti predsjednika Lecha Kaczynskog. Kaczynski je poginuo u travnju 2010. u zrakoplovnoj nesreći u Smolensku s drugim visokim dužnosnicima te zemlje. Nakon ove tragedije, u Poljskoj je odobreno pravilo prema kojemu predsjednik, premijer, predsjednik Senata i predsjednik Sejma ni u kojem slučaju ne smiju letjeti zajedno.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u prosincu 2022. posjetio Washington na svom prvom međunarodnom putovanju od početka rata. Putovanje Zelenskog u Washington DC počelo je noćnim putovanjem vlakom u Poljsku prije nego što se ukrcao u zrakoplov američkih zračnih snaga, uz navodno podršku NATO-ova špijunskog zrakoplova i borbenog zrakoplova F-15. Zelenski se navodno odlučio na putovanje vlakom do Poljske jer je putovanje zrakom, koje je pod stalnim prijetnjom ruskih projektila, bilo previše rizično.

Brojni inozemni dužnosnici posjetili su Ukrajinu od početka rata prije gotovo godinu dana. Političari obično lete noću. Često iz aviona presjedaju na vlakove, konkretnije u elitne vagone ukrajinske državne tvrtke Ukrzaliznytsia. U intervjuu za BBC Ukrajina, kondukterka vlakova Ukrzaliznytsia Tetjana Kogut rekla je da su zbog opasnosti od raketiranja putovanja strogo povjerljiva. Točne informacije o rasporedu putovanja, ruti i osobama koje vlak prevozi znaju maksimalno deset ljudi. Željezničari putovanja svjetskih čelnika vlakom u Ukrajinu nazivaju "željeznom diplomacijom", a od početka rata u Ukrajini tvrtka je formirala vlastiti tim diplomata koji prati goste tijekom cijelog putovanja.

image

Mjesto pada ukrajinskog helikoptera

Mustafa Ciftci/Anadolu Agency Via AFP

Vagoni su opremljeni satelitskim pristupom internetu preko SpaceX-ovog Starlinka, knjižnicom i lokalnom kuhinjom. Ukrajinski parfumeri čak su razvili i tzv. aromu Ukrajine za diplomatsku vagone, koja "okrepljuje i izaziva osjećaj hrabrosti". Tijekom boravka u vlakovima Ukrzaliznytsia gosti mogu kušati tradicionalnu ukrajinsku kuhinju. Za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, koja je vegetarijanka, spremili su poseban jelovnik, a delegacija bivšeg premijera Velike Britanije Borisa Johnsona je tijekom svog prvog posjeta iznenadila osoblje konzumacijom velikih količina čaja s mlijekom.

"Popili su sve prije nego što smo uopće prešli granicu s Poljskom. Morao sam probuditi šefa jedne od graničnih postaja u 4 ujutro kako bih osigurao jutarnju mužnju za premijera Ujedinjenog Kraljevstva", prisjetio se za ukrajinski New Voice Dmitro Bezručko, voditelj odjela za planiranje prometa. Istodobno, američki biznismen Howard Buffett, sin jednog od najbogatijih investitora u svijetu, preferira američku kuhinju te je tražio da mu hranu dostave iz McDonald‘sa ili Domina.

image

Mjesto pada ukrajinskog helikoptera

Mustafa Ciftci/Anadolu Agency Via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:01