PREVARA U KUTINI

TRI ŽENE OPTUŽENE ZBOG LAŽNE OPORUKE Sastavile i ovjerile lažnu oporuku, lažirale i potpis preminuloga

KUTINA - Općinsko državno odvjetništvo u Kutini je podiglo pred Općinskim sudom u Kutini optužnicu protiv tri hrvatske državljanke (1962., 1962. i 1948.) zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprave, prijevare u pokušaju, sprječavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza.

Okrivljenice se tereti da su postupale u nakani da se trećeokrivljena među njima domogne vrijedne imovine ostavitelja. Prvookrivljenici se stavlja na teret da je kao odvjetnica u svom odvjetničkom uredu sastavila oporuku na koju je prekopirala dva potpisa oporučitelja, a da je drugookrivljenica kao njena službenica prekopirala jedan potpis oporučitelja koji je u vrijeme sastavljanja oporuke 7. svibnja 2009. već bio preminuo.

Prvookrivljenicu se tereti da je svaki list oporuke ovjerila svojim pečatom i potpisom odvjetnice, dok je trećeokrivljenica, koja je u oporuci navedena kao nasljednica, upotrijebila krivotvorenu oporuku u ostavinskom postupku kod javnog bilježnika gdje je dala izjavu da prihvaća nasljedstvo koje joj po oporuci pripada.

Prvookrivljena, odvjetnica iz Kutine je kao punomoćnica trećeokrivljenice pred sudom zatražila proglašenje krivotvorene oporuke. Do proglašenja nije došlo budući da su zakonski nasljednici ostavitelja osporili oporuku i ustali s tužbom radi poništenja oporuke, a u tom postupku je drugookrivljenica kao svjedok pred sudom iskazala da je oporučitelj osobno pristupio u odvjetnički ured prvookrivljene, te da po njegovoj želji sastavljena oporuka, iako je znala da to nije istina, jer je on već bio mrtav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:43