VELIKO IŠČEKIVANJE

Tri žene u utrci za potpredsjednicu: Biden je obećao da će odlučiti do kraja ovog tjedna

Ona koja bude izabrana mogla bi postati i prva predsjednica u povijesti Sjedinjenih Američkih Država
Karen Bass, Susan Rice, Kamala Harris
 STAN HONDA/AFP, NICHOLAS KAMM/AFP, Mandel NGAN/AFP

Dvije trećine ispitanika smatra da su Sjedinjene Američke Države trenutno na pogrešnom kolosijeku, rezultat je to ankete koju su zajedno proveli Yahoo News i You Gov. Opsežno istraživanje javnog mnijenja, na 1506 odraslih ljudi provedeno je od 28. do 30. srpnja.

Unatoč tome, 42 posto ispitanika ima vrlo pozitivno (23%) ili pozitivno (19%) mišljenje o predsjedniku Donaldu Trumpu. Kad je riječ o Joeu Bidenu, kandidatu Demokratske stranke, takvo mišljenje ima 45 posto ispitanik: vrlo pozitivno 20%, a pozitivno 25%. Anketa u konačnici ipak daje prednost od 9% Bidenu (49:40) u odnosu na Trumpa među registriranim biračima, uz važno ograničenje: 8 posto ispitanika se još nije odlučilo. I još jedan važan podatak: 18% ispitanika reklo je da ih slabo zanimaju izbori u studenome ili ih uopće nije briga za njih.

Tih 8 posto

Upravo zbog neodlučnih 8 posto izbori za američkog predsjednika daleko su od toga da bi bili izvjesni. Jedan od čimbenika koji bi mogao tih 8 posto okrenuti na stranu demokratskog kandidata jest izbor njegove potpredsjednice. Biden je dovoljno rano u kampanji rekao da će sigurno imati ženu uz sebe na biračkom listiću, i to mu je donijelo snažnu podršku ne samo žena. A onda je rekao da će u tjednu do 10. kolovoza imenovati kandidatkinju za svoju potpredsjednicu.

Pa su anketari upitali koga bi Biden trebao imenovati. Rezultat ne iznenađuje pratitelje zbivanja na američkoj političkoj sceni: Kamala Harris dobila je 25 posto glasova, druga je Elizabeth Warren sa 22 posto, a treća Susan Rice sa 14 posto. No, čini se da je u Bidenovu taboru već sazrela odluka da potpredsjednica ne bi trebala biti bijele boje kože, što diskvalificira Elizabeth Warren iako će time biti nezadovoljno lijevo krilo stranke.

image
Kamala Harris: U kampanji je pokazala odlučnost, retoričku snagu da se nosi s Trumpom, a s njegovim potpredsjednikom Mikeom Penceom bez problema. I bila je prijateljica s pokojnim Beauom Bidenom. Dio stranke joj zamjera što je u kampanji snažno napadala Bidena i za to se nije ispričala. I kažu da je ambiciozna. Ali, nitko ne dvoji da je najjača kandidatkinja u ovoj skupini
Brendan Smialowski/AFP
image
Susan Rice: Još jedna ikona Obamine administracije koja je na obje svoje funkcije blisko surađivala s Bidenom: kao ambasadorica u UN-u i savjetnica za nacionalnu sigurnost. Sada je spremna za predsjedničku funkciju. No, dosad nije bila u kampanji niti je i na koju funkciju izabrana. Republikanci će je napadati zbog ubojstva libijskog ambasadora u Libiji 2012.
NICHOLAS KAMM/AFP

Odabir osobe koja će preuzeti formacijski drugu funkciju u američkom predsjedničkom sustavu pokazao se važnim u nekoliko slučajeva. Najpoznatiji je pogrešan izbor lidera kampanje Johna McCaina 2008. godine, kad su za kandidatkinju doveli Saru Palin, tadašnju guvernericu Aljaske. Zbog totalnog kolapsa Republikanske stranke u prijašnja dva mandata Georgea W. Busha bilo je potpuno jasno da McCain ne može pobijediti, ali Palin je uništila bilo kakvu nadu u pobjedu. Bidenov će odabir imati dugoročne posljedice. Kad se kandidirao, na tu sam odluku gledao negativno. No, kasnije se pokazalo da je upravo Biden prava osoba za premošćivanje razlika između lijeve i centrističke opcije unutar Demokratske stranke. On je sa sobom donio simboliku koju nitko drugi nema: uspješne administracije Baracka Obame. Biden je, nakon što je postalo jasno da dobiva nominaciju, rekao kako je svjestan da je star (77) i da će zbog toga odraditi samo jedan mandat u kojem će pokušati počistiti nered koji je napravio Donald Trump, prije svega kad je riječ o vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti. Ekonomiju će ionako trebati izvlačiti iz najdublje krize od 1947. godine jer je zabilježila pad od 32,9 posto na godišnjoj razini u drugom kvartalu.

A to znači da će potpredsjednica biti i kandidatkinja Demokratske stranke na izborima 2024. godine ako tim Biden odnese pobjedu ove godine, što znači da joj se otvara mogućnost za dva predsjednička mandata (od 1945. godine samo Jimmy Carter nije osvojio drugi mandat, zasluženo; George H. W. Bush bio je treći republikanski mandat i dijelom je zato i izgubio).

Veze s Castrom

Uz Harris i Rice, kao treće se ime profilirala, navodi The Wall Street Journal, Karen Bass, zastupnica iz Kalifornije. No, čim se pojavila vijest da Bass dobro kotira, odmah je počeo napad iz republikanskih redova, s Floride (jedna od ključnih država koje mogu prelomiti izborni rezultat, ondje je George W. Bush 2000. godine skupio ključne elektore za pobjedu jer je bilo problema s brojenjem glasova - tada je guverner bio Jeb Bush, brat). Senator Marco Rubio napao je Karen Bass da je simpatizirala režim Fidela Castra jer je kao srednjoškolka 1970-ih posjetila Kubu (organizirano), a zatim je aktivno sudjelovala u projektu Obamine administracije kojem je bio cilj približavanje Havane. Na Floridi važnu ulogu igra biračko tijelo kubanskog podrijetla koje gaji snažne osjećaje protiv sadašnjeg kubanskog režima. Iz čega se može zaključiti da republikancima Bass nikako ne bi odgovarala kao izbor.

image
Karen Bass: Iskusna političarka iz Kalifornije koja trenutno vodi Kongresni klub zastupnika tamne boje kože, ima iza sebe iskustvo medicinske sestre i borbe za prava nebjelačkog stanovništva. Nema dovoljno iskustva u sigurnosnoj politici i dio stranke je ne smatra dovoljno kvalitetnom za buduću predsjednicu. A mora se i braniti jer je 2010. godine hvalila scijentologiju
Drew Angerer/Getty Images/AFP

Osim tri dame koje su u najužem krugu, neki izvori iz kampanje demokratskog kandidata navode da su i dalje u igri Tammy Duckworth, veteranka koja je izgubila obje noge u Iraku, te Val Demings, zastupnica s Floride, koja je bila prva crna zapovjednica policije u Orlandu - i to nakon prvog crnca, svog muža.

Biden ima sjajne kandidatkinje što mu izbor čini težim. Jer odluka bi mogla značiti da je izabrao prvu predsjednicu SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:57