NJEMAČKA

TROJAC KOJI SE BORI ZA VODSTVO U STRANCI ANGELE MERKEL Najveće šanse za novog šefa CDU-a ima pripadnik krajnje desnice

Friedrich Merz, Jens Spahn, Armin Laschet
 Profimedia

Je li Njemačka dovoljno sazrela da dobije kancelara, vic je koji je dobio na zamahu nakon iznenadne ostavke Annegret Kramp-Karrenbauer na mjesto predsjednice CDU-a u ponedjeljak ujutro.

Nju je kancelarka Angela Merkel pripremala za svoju nasljednicu, po isteku svog četvrtog mandata u rujnu 2021., pa se ostavka ocjenjuje i kao poraz kancelarke, zbog čega nije isključeno ni da izbori budu prije nego što je to očekivano, ocjenjuje Spiegel Online.

“Povratak muškaraca”, najavljuje Süddeutsche Zeitung, u tekstu o potencijalnim nasljednicima za šefa demokršćana, a onda i kandidata CDU-a za kancelarsku dužnost. Računa se da su u utrci potpredsjednik stranke Armin Laschet, bivši šef zastupničkog kluba u Bundestagu Friedrich Merz te ministar zdravlja Jens Spahn. Nitko od njih svoju kandidaturu nije potvrdio, ali ni demantirao, ali zasad se čini da će CDU nakon 20 godina voditi muškarac.

Autoritet

Najjaču stranku vladajuće koalicije više od godinu dana ne vodi kancelarka. Angela Merkel je podnijela ostavku na fotelju predsjednice demokršćana nakon razočaravajućih rezultata izbora u rujnu 2016. CDU je pobijedio, ali je nastavio tonuti, a ona je bila pod nesmanjenim pritiskom još od odluke iz jeseni 2015. da otvori granice za milijun izbjeglica iz Sirije. Odrekla se stranačke funkcije kako bi mogla do kraja odraditi svoj kancelarski mandat. No ispostavilo se da to ne funkcionira najbolje. Njena nasljednica nema ni blizu kancelarkinu karizmu i autoritet.

Odvajanje dviju funkcija oslabilo je CDU, ustvrdila je Annegret Kramp-Karrenbauer u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Naprimjer, u slučaju Tiringije, zbog čega je Kramp-Karrenbauer i podnijela ostavku, nakon što AKK nije uspjela nametnuti svoju volju lokalnom ogranku CDU-a, Merkel je intervenirala sa službenog puta u Africi, tako da je tiražni Bild izašao s naslovom “Merkel izvlastila AKK”. Jer Tiringija je strogo stranačka stvar: nakon pokrajinskih izbora, nakon što je propao izbor starog predsjednika pokrajine Bode Ramelowa (Ljevica), zajedničkim glasovima CDU-a, FDP-a i krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) izabran je prošle srijede Thomas Kemmerich, kao novi predsjednik iz redova FDP-a. Što je u Njemačkoj skandal nad skandalima, jer su prvi put nakon Drugog svjetskog rata građanske stranke surađivale s jednom krajnje desnom strankom.

No stranka nije u tome jedinstvena, jer u lokalnim ograncima postoje ljudi koji su za suradnju s AfD-om, posebno u istočnim pokrajinama.

Ostavka Annegret Kramp-Karrenbauer označila je početak borbe za prevlast različitih stranačkih frakcija, što znači i borbu za buduću orijentaciju CDU-a. Merkel i njena nasljednica održavale su CDU u centru. Partija centra (“Centar” odnosno Die Mitte aktualan je stranački slogan) traži svoj kompas, piše ARD. Jaka je desna struja, njima pripada konzervativna Werteunion (Savez vrijednosti), čiji je predsjednik Alexander Mitsch već istaknuo Friedricha Merza kao izuzetnog kandidata. A AfD već likuje zbog mogućnosti da dođe do približavanja dviju stranaka. Annegret Kramp-Karrenbauer podcijenila je snagu desne struje, ali ne treba je ni precjenjivati: Die Werteunion ima oko 4000 članova, a čitav CDU više od 400.000.

Friedrich Merz slovio je kao kandidat za šefa stranke i neposredno nakon objave o povlačenju Angele Merkel u jesen 2016. godine.

Kandidature

AfD je narastao i postao ozbiljna prijetnja nakon odluke Angele Merkel o otvaranju granica. Preuzimajući imigraciju kao svoju temu, nekadašnja antieuropska stranka izbjegla je očekivanu propast. Ksenofobnim stavovima privukli su mnoge dojučerašnje birače i članove CDU-a. Prije nego što su kandidature za budućeg šefa demokršćana ozbiljno istaknute, Friedrich Merz je glavni predstavnik tog desnog krila stranke. Prije dva tjedna Merz je pozvao CDU da vrati svoje birače koji su odlučili dati glas Zelenima i AfD-u, te da pridobije natrag “dobronamjerne” u AfD-u. Davao je ambiciozne izjave o tome kako CDU mora na idućim izborima osvojiti 35 posto glasova, no na pitanje je li spreman kandidirati se za kancelara nije htio odgovoriti. Još je prerano, nitko se ne želi izlijetati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:28