SKANDAL U BOLNICI

Troje liječnika suspendirano jer su u jednom danu ispisali 2000 recepata

SARAJEVO - Troje liječnika zaposlenih u domovima zdravlja u Sarajevu suspendirano je nakon što je provjerama utvrđeno da su tijekom samo jednog dana pregledali više od po dvije stotine pacijenata i pri tom ispisali u prosjeku više od 700 recepata za lijekove, potvrdio je u srijedu ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Sarajevske županije Kenan Crnkić.

Nakon što je prije mjesec dana imenovan na tu dužnost Crnkić je najavio odlučne mjere kako bi se prekinulo s nezakonitim postupcima liječnika i spriječilo dalje gomilanje gubitaka koji su zaprijetili kolapsom zdravstvenog sustava u Sarajevskoj županiji.

Nagomilani gubici, po Crnkićevim su riječima, doveli su do toga da je postala upitna i isplata plaća liječnicima i drugom medicinskom osoblju, a kao jedan od uzroka navedeno je upravo prekomjerno propisivanje subvencioniranih lijekova.

Gubici Zavoda tako su u 2013. premašili iznos od sedam milijuna eura.

Provjerama koje su slijedile tako je utvrđeno da je jedna liječnica u domu zdravlja Vogošća 16. siječnja pregledala 244 pacijenta i pri tom izdala 751 recept.

Slični slučajevi zabilježeni su u još dva doma zdravlja.

"Ti su liječnici suspendirani", kazao je Crnkić najavivši i poduzimanje dodatnih mjera.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja su izračunali kako je troje liječnika ispisavši preko dvije tisuće recepata samo u jednom danu fondu napravilo trošak veći od 5600 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:23