NOVE NAPETOSTI

Troje mrtvih u napadu u središtu Izraela, Hamas: ‘Ovo je odgovor na stanje u Jeruzalemu‘

Nakon ovog napada broj ubijenih u protuizraelskim napadima od 22. ožujka penje se na 18

Napad u Eladu

 Jack Guez/AFP

Najmanje su tri osobe poginule u četvrtak navečer u napadu u Eladu, izraelskom gradu u širem predgrađu Tel Aviva, u zadnjem u nizu napada koji se događaju dok židovska država slavi 74. obljetnicu postojanja.

Policija nije otkrila pojedinosti o identitetu napadača i o okolnostima napada u kojemu su, navodi Magen David Adom (MDA), izraelski ekvivalent Crvenog križa, četiri osobe ranjene, među kojima tri teško.

Ovo je šesti protuizraelski napad od 22. ožujka. Dogodio se u Eladu, gradu s oko 50.000 stanovnika, među kojima je velik broj ultraortodoksnih židova.

Palestinski Hamas i Islamski džihad pohvalili su "herojski" napad, za koji su rekli da je "odgovor" na napetost u Jeruzalemu.

"Poprište napada je složeno", rekao je pripadnik izraelske spasilačke službe Alon Rizkan koji kaže da je vidio tijelo 40-godišnjeg muškarca blizu kružnog toka i drugog muškarca koji je bez svijesti ležao u obližnjem parku, čija je smrt poslije proglašena te još jednog pokraj njega koji je podlegao ozljedama.

Odmah nakon napada za koji nitko nije preuzeo odgovornost, policija i vojska su rasporedile snage u Eladu, izvijestio je fotograf AFP-a dok izraelska glasila pišu da su napadači u bijegu.

Nakon ovog napada broj ubijenih u protuizraelskim napadima od 22. ožujka penje se na 18. Napade su počinili izraelski Arapi i Palestinci.

Nakon prvih napada, izraelske snage su provele niz operacija na okupiranoj Zapadnoj obali. U nasilju od 22. ožujka ubijeno je najmanje 26 Palestinaca, među kojima i napadači.

Istodobno je u okršajima izraelske policije i Palestinaca ozlijeđeno gotovo 300 ljudi na Platou džamija, u palestinskom dijelu Jeruzalema koji je Izrael okupirao 1967.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2022 18:39