USOSIO IH

Troje sudaca i ministar nastradali zbog bijega ruskog poduzetnika iz Italije

Ministar pravosuđa morao se pravdati pred Parlamentom i pokrenuo je stegovni postupak protiv sudaca
 Profimedia

Talijanski ministar pravosuđa Carlo Nordio morao je pred Parlamentom objašnjavati kako je i zašto iz Italije uspio uteći ruski poduzetnik Artëm Uss, uzapćen po uhidbenom nalogu Sjedinjenih Država Amerike, koje su ga optužile da je kršio sankcije protiv Rusije te onamo izvozio poduzećima Olega Deripaske sofisticirane elektronske elemente za rusko naoružanje, koje nisu mogli nabaviti ni napraviti u samoj Rusiji.

Ussov bijeg izazvao je neugodan američki prosvjed Italiji. Nordio je pokrenuo stegovni postupak zbog "teškog i neoprostivog nemara" protiv troje sudaca prizivnog suda u Milanu koji su odobrili Ussu kućni pritvor iako su, kaže, upozoreni iz Sjedinjenih Država Amerike da bi mogao pobjeći.

Talijanski suradnici

Uss je zaista pobjegao 22 ožujka, samo dan pošto je u Milanu presuđeno da ga treba izručiti u Sjedinjene Države Amerike. Utekao je preko Slovenije i vjerojatno Hrvatske u Srbiju, odakle je mirno odletio u Rusiju. U bijegu su mu jamačno pomogle ruske tajne službe i njihovi talijanski suradnici, mijenjajući mu automobil, identitet i dokumente, etapu po etapu.

Aleksandr Uss, bjegunčev otac, bio je dovoljno neoprezan da je na bijegu svog sina zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, pa ga je on u četvrtak smijenio s dužnosti gubernatora sirovinama bogatoga Krasnojarskog Kraja. Zahvaljujući toj dužnosti obogatila se sva Ussova obitelj.

Sudište u Milanu prigovara Nordiju da koristi "škripac stegovnog postupka radi usmjeravanja pravosudnih aktivnosti". Za talijanske magistrate to je kršenje trodiobe vlasti predviđene Ustavom, po kojemu zakonodavna vlast (Parlament), izvršna vlast (Vlada) i sudbena vlast (pravosuđe) imaju podjednak suverenitet i ne smiju se miješati jedna u drugu.

Iz Milana napominju da je ministar bio vlastan sam odrediti zatvor. Kažu, također, da im Nordio nije prenio američki dopis, nego samo svoj odgovor, i to 14 dana pošto ga je uputio u Washington.

Barijera Mose

Nordio je uključen u sudbenu vlast kao tužilac od 1977. U Venetu je osamdesetih vodio istrage protiv "Crvenih brigada", postigavši osudu svih tamošnjih terorista. Devedesetih je ondje vodio istrage u sklopu "Čistih ruku".

Tada je kritizirao milanski pool "Čistih ruku" da ih pokreću politički ciljevi. Nordio je tada vodio i istrage protiv "crvenih zadruga", okrivivši dva susljedna tajnika Demokratske stranke ljevice, Achillea Occhetta i Massima D‘Alemu, ali je sam odustao jer nije imao dokaza.

Prije desetak godina istraživao je korupciju u vezi s barijerom Mose, postigavši da bude osuđen bivši predsjednik Veneta pa ministar Giancarlo Galan iz redova Berlusconijeve stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:21