PRAVOMOĆNA PRESUDA

Trojica bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH zbog ratnih zločina osuđeni na zatvorske kazne

Prema optužnici, Hambo Petak, Ismet Zec i Ejub Haskić su nezakonito držali zarobljene hrvatske civile te su ih mučili i zlostavljali
 Bernard Covic/Cropix/Cropix

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je osudio trojicu bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH na kazne zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima u središnjoj Bosni koje su tijekom rata zlostavljali, maltretirali i prijetili smrću.

U odnosu na prvostupanjsku presudu, koju je izrekao Županijski sud u Travniku, Žalbeno vijeće Vrhovnog suda entiteta Federacije BiH smanjilo je kazne te je na tri godine osudio pripadnika Armije BiH Ismeta Zeca, Hamdu Petaka na godinu i šest mjeseci, a Ejuba Haskića na jednu godinu zatvora. Prethodno je Županijski sud u Travniku optužene osudio na kazne u rasponu od jedne do četiri godine.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH Petak, Zec i Haskić su u proljeće i ljeto 1993. oko četiri mjeseca nezakonito držali zarobljene hrvatske civile te su ih mučili i zlostavljali.

Oni su zarobljenike odvodili na prisilni rad prijeteći im ubojstvima. U više navrata su zlostavljali zarobljenike i nanosili im teške tjelesne ozljede s invaliditetom kod žrtava.

Većina zlostavljanih hrvatskih civila bila je iz mjesta Šenkovići, nedaleko Novoga Travnika u središnjoj Bosni.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe u redovitom postupku, osim pred Ustavnim sudom zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48