‘PALI‘ S TONOM DROGE

Trojica Hrvata stalno su bila na oku istražitelja, slučajno su sreli i našeg poznatog humanitarca

Španjolska civilna straža presrela je jedrilicu u srijedu rano ujutro oko 88 milja od otoka La Palme
Hrvati pali s tonom kokaina
 Guardia Civil

Trojica hrvatskih državljana uhićena su prošloga tjedna u međunarodnim vodama blizu Kanarskog otočja dok su na jedrilici Majic, pod hrvatskom zastavom, krijumčarili čak tonu kokaina. O rezultatima ove višemjesečne međunarodne akcije kodnog naziva “Falkuša” izvijestili su u subotu MUP RH i španjolska Guardia civil. Upravo je Guardia civil, nakon inicijalnih informacija hrvatske policije, odradila najveći dio posla praćenja hrvatske jedrilice, čija se posada povezivala s ćelijom tzv. Balkanskog kartela.

Španjolska civilna straža presrela je jedrilicu u srijedu rano ujutro oko 88 milja zapadno od otoka La Palme. Pripadnici njihove posebne interventne jedinice doplovili su brodom Río Segura te su upali na jedrilicu u kojoj su pronašli velike količine bala s paketima bijelog praha nalik na kokain. Trojicu članova posade su uhitili te su ih zajedeno s jedrilicom prebacili u luku Tazacorte na otoku La Palma, gdje su utvrdili da se na plovilu nalazilo 980 paketa s 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

image
uhićeni trojac iz Hrvatske
Privatna arhiva

Prema procjenama španjolskih vlasti, ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina veća je od 40 milijuna eura. Kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narkotržištu.

Kriminalna ćelija

MUP je naveo kako je hrvatska policija zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi ovog istraživanja pokrenula trilateralnu suradnju sa španjolskim kolegama i francuskom carinom. U cijelu akciju bili su uključeni Europol, američka DEA, britanska NCA te policije Nizozemske i BiH.

image
Guardia Civil

“Početkom 2020. policijski službenici PN USKOK-a - Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te PU šibensko-kninske započeli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva ‘Falkuša’. Kriminalističko istraživanje ‘Falkuša’ je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. Balkanskog kartela koja se specijalizirala za pružanje ‘usluga’ krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel ‘regrutirao’ za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu”, navodi se u priopćenju MUP-a.

Odredište Brazil

Utvrđeno je da je hrvatski trojac jedrilicom otplovio iz Šibenika u veljači ove godine, a krajem kolovoza su zaplovili “afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain”.

image
Guardia Civil

Španjolski istražitelji naveli su da je jedrilica Majic isplovila s deklariranim odredištem Brazil. No nadzorom je ustanovljeno da brod nakon napuštanja Kanara nije slijedio navedeni kurs nego se zaputio južno, paralelno s afričkom obalom do Gvinejskog zaljeva i to konstantno međunarodnim vodama.

Istražitelji su tako posumnjali da je na otvorenom moru na jedrilicu s “nepoznatog broda” pretovarena droga, pa su krenuli u realizaciju presretanja jedrilice. Hrvatska policija u petak je provela pretrese domova uhićenih Hrvata i s njima povezanih osoba na području PU šibensko-kninske zaplijenivši više računala i mobitele.

image
Guardia Civil

Isporuka odgođena iz epidemijskih razloga: Planirani posao kasnio dva mjeseca zbog silnih kontrola

Španjolski istražitelji praktično su cijelo vrijeme držali pod nadzorom jedrilicu Majic i članove posade, čija se plovidba zbog pandemije koronavirusa protegnula duže od planiranog. Locirali su plovilo, kako navode, čim je iz Jadrana doplovilo u njihovu luku Almeria, a zatim do otoka Lanzarote, zapadno od obale Maroka.

Posada se u Lanzaroteu smjestila planirajući isploviti prema karipskim vodama. Otplovili su do Barbadosa, a u travnju su došli na otok Martinik. Zanimljivo je da su se upravo na Martiniku slučajno susreli sa šibenskim liječnikom Draženom Grgićem, koji je u to vrijeme bio na humanitarnoj prekooceanskoj plovidbi jedrilicom prikupljajući pomoć za SOS Dječje selo.

Grgić je s njima snimio i video te ga objavio na Facebooku, ne znajući kojim se poslom Zoltan, Marko i Filip zapravo bave. Zbog silnih kontrola uslijed pandemije, spomenuti trojac početkom lipnja vratio se na Kanare neobavljena posla. Po povratku u Lanzarote su se razdvojili te su se ponovno okupili sredinom kolovoza kada su očito dobili nove upute.

image
Guardia Civil
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:29