ZLOČIN IZ MRŽNJE

Trojica palestinskih studenata ozlijeđena u pucnjavi u SAD-u: ‘Govorili su arapski i nosili tradicionalne marame‘

Policija nije identificirala ni uhitila počinitelja. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova poziva vlasti da procesuiraju odgovorne

Ilustrativna fotografija policije u Vermontu

 Scott Eisen/Getty Images/Profimedia/Scott Eisen/getty Images/profimedia

Trojica palestinskih studenata u Sjedinjenim Državama ustrijeljena su u subotu navečer u Burlingtonu u saveznoj državi Vermont, navodi njihova bivša škola sa Zapadne obale.

U Facebook objavi škole Ramallah Friends stoji da su trojica njihovih bivših učenika ustrijeljena u blizini kampusa Sveučilišta u Vermontu. Riječ je o Hishamu Awartaniju sa Sveučilišta Brown u Rhode Islandu, Kinnanu Abdelu Hamidu s koledža Haverford u Pennsylvaniji i Tahseenu Ahmedu s koledža Trinity u Connecticutu.

Iz škole kažu da su svi preživjeli, ali su zadobili različite stupnjeve ozljeda.

"Njima i njihovim obiteljima šaljemo svoje molitve kako bi se u potpunosti oporavili, posebno s obzirom na ozbiljnost ozljeda. Hisham je upucan u leđa, Tahseen u prsa, a Kinnan je zadobio manje ozljede", stoji u objavi na Facebooku.

Burlingtonska policija objavila je u subotu kasno navečer da je iste večeri oko 18:30 sati po lokalnom vremenu pozvana zbog pucnjave te pronašla dvije ozlijeđene osobe na jednome mjestu u blizini sveučilišnog kampusa, a treću nedaleko od njih.

Policija nije objavila identitete žrtava, ali u izjavi za medije stoji da su prvoj dvojici pružili prvu pomoć na licu mjesta, nakon čega su ih vatrogasci prevezli u Sveučilišni bolnički centar u Vermontu, dok su trećeg sami odvezli u istu bolnicu.

Nisu identificirali ni uhitili počinitelja, stoji u izvješću. Glasnogovornik policije nije odgovarao na pozive medija u nedjelju.

Pucnjava se dogodila u ozračju porasta islamofobije i antisemitizma u Sjedinjenim Državama, uključujući fizičko i internetsko nasilje, otkad je započeo konflikt između Izraela i Hamasa 7. listopada.

Studenti su govorili arapski i nosili tradicionalne palestinske marame kefije, potvrdilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju, pozivajući američke vlasti da procesuiraju odgovorne.

Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije (ADC), koji djeluje u Sjedinjenim Državama, pozvao je državu i državno odvjetništvo da kvalificira pucnjavu kao zločin iz mržnje, izjavili su u nedjelju.

"Ovakvom porastu antiarapskog i antipalestinskog sentimenta još nismo svjedočili, a ovo je samo još jedan primjer mržnje manifestirane fizičkim nasiljem", rekao je izvršni direktor ADC-a, Abed Ayoub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:48