POSJET ZELENSKOM

Trojica premijera vlakom stigla u ‘tvrđavu Kijev‘, nenajavljeno poveli još jednog političara: ‘Ne idite tamo, jako je opasno‘

Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša prvi su strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije

Janez Janša, Mateusz Morawiecki, Jaroslaw Kaczynski i Janez Janša u vlaku za Kijev

 EyePress via AFP

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u utorak u Kijev kako bi pokazali potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom, nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša koji su u ukrajinsku prijestolnicu stigli vlakom, prvi su strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije.

"Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači", napisao je Zelenski online. Guardian javlja kako je kasnije Zelenski novinarima rekao: "S ovakvim saveznicima pobijedit ćemo u ovom ratu".

Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskog koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Na tim je razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, kojega se doživljava kao glavnog donositelja odluka u zemlji.

U ruskim napadima na Kijev u utorak poginulo je najmanje četvero ljudi, objavile su vlasti, dok ruske snage stežu obruč oko grada koji je uveo u utorak navečer 35-satni policijski sat. Grad je, prema ranijim izvješćima, u očekivanju ruske ofenzive pretvoren u pravu tvrđavu.

"Upravo ovdje, u ratom pogođenom Kijevu, piše se povijest. Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu", napisao je Morawiecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je "hrabrost pravih prijatelja" i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji "formalni mandat" koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

BBC, pak, navodi kako su tri premijera krenula na dugačak i vrlo opasan put kako bi iz Poljske stigli u ukrajinsku prijestolnicu. Ističu kako su u Kijev stigli u utorak, u vrijeme policijskog sata u trajanju od 35 sati, a europski čelnici upozoravali su ih da je to vrlo rizično. No, navodi se kako se je to bila ideja poljskog premijera. Da je putovanje bilo rizično priznao je i zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz, no rekao je da je poduhvat bio vrijedan toga kao i da su Rusima najavili posjet.

Vlakom su odlučili putovati zato što bi poljski vojni zrakoplov koji bi ih prevozio u ruskim očima mogao biti smatran prijetnjom ili provokacijom. Kako javlja BBC, do kraja nije bilo izvjesno hoće li se istim prijevoznim sredstvom moći vratiti u Varšavu. Podsjećaju da je Ukrajina u više navrata od NATO-a bezuspješno tražila zabranu svih letova iznad Ukrajine. Zelenski je na sastanku istaknuo kako Ukrajinci ne razumiju zašto ih NATO ne želi primiti u svoje članstvo.

- Godinama slušamo kako su nam vrata otvorena, ali istovremeno slušamo i kako se ne možemo pridružiti. To je istina i ljudi to moraju razumjeti - kazao je.

U delegaciji trojice premijera bio je i poljski vicepremijer, predsjednik vladajuće poljske Stranke zakona i pravde, Jaroslaw Kaczynski. Poljski dužnosnici podsjetili su da je njegov pokojni brat blizanac i bivši poljski predsjednik Lech također svojedobno, još 2008., odvažno krenuo na opasan put u trenutku kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju.

Sva tri europska lidera složila su se u poruci potpore Ukrajini. Slovenski premijer rekao je kako EU mora poslati snažnu poruku, te kako se nada da će Ukrajina uskoro ući u EU. Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky zaključio je kako je posjet snažna i važna gesta podrške i solidarnosti sa Ukrajinom.

Kaczynski zatražio međunarodnu mirovnu misiju u Ukrajini

U Ukrajinu treba poslati međunarodnu mirovnu misiju, rekao je u u utorak u Kijevu čelnik poljske vladajuće stranke na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Mislim da je nužno imati mirovnu misiju, NATO-a i možebitno neke šire međunarodne strukture, ali misiju koja će se moći obraniti, koja će djelovati na ukrajinskom teritoriju", rekao je Jaroslaw Kaczynski na konferenciji koja je emitirana na poljskoj televiziji.

Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, kojega se doživljava kao glavnog donositelja odluka u zemlji, u utorak je doputovao vlakom u Kijev s premijerima Poljske, Češke i Slovenije gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 22:38