BORAVILI U KIJEVU

Trojica premijera vratili se u Poljsku, Zelenski poručio: ‘Pokazali su da se ničega ne boje‘

I ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je ‘hrabrost pravih prijatelja‘ koji su u utorak doputovali vlakom u Kijev

Volodimir Zelenski s Mateuszom Morawieckim, Jaroslawom Kaczynskim, Petrom Fialom i Janezom Janšom u Kijevu

 AFP PHOTO/Ukraine Presidency/handout

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije vratili su se u Poljsku nakon što su u utorak posjetili Kijev gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi dali podršku Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavio je u srijedu glasnogovornik poljske vlade.

"Poljsko, slovensko i češko izaslanstvo vratilo se sigurno iz Kijeva u Poljsku", napisao je glasnogovornik Piotr Muller na Twitteru.

Premijeri Mateusz Morawiecki, Janez Janša i Petr Fiala prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije. U utorak su doputovali vlakom u Kijev gdje su se sastali sa Zelenskim koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao kako su gostujući čelnici pokazali da se "ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu" te im zahvalio na podršci. Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskog koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je "hrabrost pravih prijatelja".

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednicima Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen. Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji "formalni mandat" koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37