‘KAO NA FILMU‘

Trojica ruskih pilota htjela prebjeći u Ukrajinu. Priča je nevjerojatna: ‘U avionu će biti i jedna žena. Ali to nije moja supruga‘

Trojica iskusnih pilota bili su spremi izdati svoju domovinu za novac. Sve je otkrio ruski FSB, no Kijev tvrdi da je njihov plan djelomično - uspio

Ruski ratni avioni Tupoljev Tu-160 i Su-35 (Ilustracija)

 Vladimir Gerdo/Tass/Profimedia

Prošloga ljeta, skupina ukrajinskih dragovoljaca, koja je blisko surađivala s obavještajnim službama Ukrajine, zamalo je uvjerila trojicu ruskih pilota da prebjegnu sa svojim ratnim zrakoplovima u Ukrajinu u zamjenu za milijun dolara po letjelici, piše Michael Weiss u velikoj reportaži za Yahoo News.

Bila je to hrabra, višemjesečna operacija, ‘koja je djelovala poput filma‘, a trio iskusnih pilota bili su, čini se, spremi izdati svoju domovinu za vrtoglavi iznos.

Izgledalo je kao dobar plan, ali doživio je neuspjeh. Nijedan od pilota se na kraju nije odlučio za bijeg.

Postoje čvrsti dokazi da je većinu, ako ne i sve, otkrila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB). Ruska propaganda tvrdi da je cijelu sagu od početka orkestrirao FSB. Ukrajinci kažu da se FSB tek kasnije uključio u pregovore, nakon što je svaki pilot pristao na plan.

Kijev također smatra da je neuspjeli pokušaj nabave ruskih ratnih zrakoplova ipak polučio djelomični uspjeh: prikupili su vrijedne tehničke informacije o ruskim zračnim snagama i kompromitirali tri vojna časnika, od kojih barem jedan od tada nije išao u borbene misije.

Složena obavještajna operacija tako se pretvorila u dvoboj protuobavještajnih narativa pri čemu su obje strane proglasile pobjedu.

Novinar Yahoo Newsa susreo se s glavnim ukrajinskim dobrovoljcem ‘Bohdanom‘ koji je osmislio i pokrenuo ovaj razrađeni plan otmice ruskih ratnih zrakoplova. Osigurao je stotine šifriranih poruka između svog tima i trojice ruskih pilota: Igora Tveritina (48), Romana Nosenka (36) i Andreja Maslova (33). Njihove identitete Yahoo News je potvrdio iz neovisnog izvora, ali nije poznato gdje se oni sada nalaze, te nisu mogli komentirati slučaj.

Izvanredna količina i kvaliteta detalja koje je pružio Bohdan, kojemu to nije pravo ime, potkopava rusku interpretaciju događaja, a istovremeno daje rijedak uvid u to kako se odvijaju zakulisne špijunske operacije dok traju žestoke borbe ruskih i ukrajinskih snaga na bojišnici.

- Dali smo tim ruskim pilotima priliku da učine pravi izbor i prestanu bombardirati civile. Čak i ako je u nekoj fazi FSB presreo poruke, uspjeli smo eliminirati svu trojicu ratnih zločinaca, a da nismo ustali od stola, rekao je.

U svakom slučaju, plan je bio riskantan, ali jasan: pilot bi sa svojim skupocjenim zrakoplovom odletio u ukrajinski zračni prostor, gdje bi ga dočekali ukrajinski presretači i sigurno otpratili do određene piste za slijetanje. Jedan je ponudio da drogira vlastitoga navigatora prije leta. Drugi je predložio prijavu nepostojećih tehničkih kvarova kako bi zavarao svog kopilota i navigacijskog časnika. Ukrajina ne bi samo dala punu amnestiju svim prebjezima, nego bi im izdala i nove putovnice. Točnije, ne samo njima nego i odabranim članovima obitelji, s kojima bi ih smjestili negdje u Europi.

Plan podsjeća na slučaj iz doba Hladnoga rata kada je Viktor Belenko, sovjetski pilot 1976. prebjegao sa svojim MiG-om 25, s dalekog istoka Rusije u Japan. Tadašnji direktor CIA-e George H.W. Bush je nabavku aviona pozdravio kao ‘veliko bogatstvo obavještajne službe‘.

image

Ruski strateški bombarder Tupoljev Tu-160

Ministry Of Defence Of The Russi/Zuma Press/Profimedia/Ministry Of Defence Of The Russi/zuma Press/profimedia

Ukrajinski dobrovoljci kažu da se operacija još uvijek smatra skromnim postignućem. Igor Tveritin više ne leti, na temelju podataka iz zadnjeg tromjesečja 2022. Sva tri pilota pružila su dragocjene ruske vojne tajne tijekom tajnih pregovora. Piloti su dijelili fotografije i snimke kokpita i ploča s instrumentima u najsuvremenijim zrakoplovima - Su-34, Su-24 i Tu-22M3 - kao i detalje o zračnim bazama. Sve to je Ukrajince koštalo nekoliko tisuća dolara i - puno strpljenja.

Civil s iskustvom u IT industriji Bohdan se nedavno susreo s novinarom Yahoo Newsa u hotelu u centru Manhattana.

Objasnio je da su on i njegovi kolege dobili motivaciju da stupe u kontakt s ruskim pilotima nakon zakona koji je potpisao ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski u travnju 2022. Zakon navodi da će ruska vlada biti velikodušna prema svakom ruskom državljaninu koji dobrovoljno prepusti vojnu opremu Kremlja.

Borbeni zrakoplovi, bombarderi i jurišni zrakoplovi fiksnih krila vrijedili su milijun dolara; helikopteri su vrijedili 500.000 dolara.

Bohdan je ustvrdio da su on i njegov tim potrošili vlastiti novac na operaciju i da nikada od ukrajinske vlade nisu tražili da im nadoknadi troškove iako se, u poodmakloj fazi operacije, uključila ukrajinska sigurnosna služba (SBU), ali i kijevske Snage za specijalne operacije (SSO), koje su vodile logistiku kako dovesti Ruse na ukrajinski teritorij.

Treća strana uključena u operaciju podijelila je s Yahoo Newsom šifrirane razgovore vođene putem WhatsAppa i Signala s Tveritinom, Nosenkom i Maslovom između ožujka i srpnja prošle godine, kao i videodokaze koje su pružili o sebi i svojim zrakoplovima.

Sva tri pilota Bohdan je pronašao korištenjem metoda otvorenog koda.

- U početku sam uspio doći do baze podataka pilota koji su se borili u Siriji. Tamo sam vidio detalje, tko je bio zapovjednik leta, tko je bio navigacijski časnik. Uspio sam shvatiti koga bih treba kontaktirati. Nije bilo podataka za kontakt pa sam morao dodatno istražiti koristeći plaćene usluge kako bih dobro razumio i identificirao svaku osobu.

Slučaj pilota Igora Tveritina

Najstariji pilot Igor Tveritin je oženjen i ima troje djece, rođen je u Melitopolju u Ukrajini. Njegove vještine su daleko najsofisticiranije, obzirom da je prvotno bio obučen za upravljanje strateškim bombarderom Tupoljev Tu-160, nadzvučnom letjelicom sposobnom za lansiranje nuklearnih projektila, sličnom Rockwell B-1 Lanceru američke proizvodnje.

image

Tu-22M3

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Tveritin je bio u zračnoj bazi Engels kada ga je Bohdan prvi put kontaktirao, krajem ožujka 2022. godine. Riječ je o bazi koju su u dva navrata gađali ukrajinski dronovi iako je daleko od prve crte bojišnice.

Također, može ga se vidjeti kako stoji ispred svog tadašnjeg bombardera Valerija Čkalova (nazvanog po slavnom sovjetskom pilotu), prema videozapisu koji je snimila novinska kuća Vesti 2013.

- Ne želim umrijeti - bila je poruka koju je Tveritin poslao Bohdanu na ruskom jeziku 29. travnja.

- Ja gledam realno na situaciju, nitko ne zna kako će se stvari odvijati. Pristajem na vaše uvjete, ali neka budu dva transfera od 7000 dolara. Bio bih mirniji, govorio je Tveritin.

Prvoga svibnja, Bohdan ga je zamolio da potvrdi svoj identitet i lokaciju tako što će napraviti snimku zrakoplova u trajanju od pet sekundi s brojem 337 na papiriću u pozadini ili ispisanim na ruci. Tveritin mu je udovoljio.

Bohdan je preko kripto tržišta anonimno prebacio sredstva na račun ruske Sberbanke.

Tveritin je postajao nervozan dok su razrađivali logistiku kako, gdje i kada će pilot prebjeći - i kako na sigurno izvući ženu i djecu iz Rusije.

Osobito je bio zabrinut za svoju obitelj te je tražio predujam od 50.000 dolara - 5% od milijun dolara za svoj avion. Naveo je da bi pobudilo sumnju ako bi sve troje djece istovremeno ispisao iz škole, pogotovo jer cijela obitelj živi u vojnoj bazi.

Bohdan mu je poručio da je Ukrajina spremna organizirati izvlačenje Tveritinove obitelji, što bi prethodilo njegovom vlastitom prebjegu. Problem su bile putovnice za međunarodna putovanja, što je dovelo do zaobilaznih prijedloga za bijeg.

Prvo, morali bi otići ili u Armeniju ili Bjelorusiju, koje prihvaćaju ruske putovnice. Tamo bi od Ukrajinaca dobili nove dokumente kako bi mogli putovati u neku od baltičkih država.

- Ne znam koliko je vaša metoda sigurna, rekao je Tveritin Bohdanu 20. svibnja.

- Shvati moju zabrinutost. Ako moja obitelj izađe iz Bjelorusije s dokumentima, u Rusiji će primijetiti da su prešli granicu. Ne želim završiti kao Skripal, rekao je Tveritin, misleći na ruskog dvostrukog agenta kojega su u Engleskoj otrovali plaćenici GRU-a, ruske vojne obavještajne agencije.

Tveritin je tražio dokumente s novim imenima i prezimenima i evidenciju ulaska u Bjelorusiju.

image

Razrušeni Mariupolj

Stringer/Anadolu Agency Via Afp

Bohdan je uzvratio da bi promjena imena bila svima riskantnija nego da nabavi važeće putovnice s pravim imenima. Tveritin je rekao da bi se radije preselio u Njemačku.

Bohdan je također obećao otvoriti bankovni račun na ime Tveritinove supruge i položiti 150.000 dolara prije nego što obitelj stigne u Bjelorusiju.

Bilo je i otvoreno pitanje kako, gdje i kada će Tveritin letjeti u Ukrajinu. Razumljivo je da se bojao ne samo da će ga spriječiti njegovi ruski kolege, nego i da će ga ukrajinski sustavi protuzračne obrane srušiti, ako bi njegov zrakoplov zamijenlo za neprijateljski.

Tveritin je planirao letjeti na niskim visinama kako ga ne bi oborili protuzračni obrambeni sustavi.

Veliki problem je nastao jer je Tveritin bio obaviješten o misiji samo dan prije nego što se trebala dogoditi, a vrijeme polijetanja doznao je samo tri do pet sati unaprijed.

Tveritin se naljutio kada se Bohdanova skupina spustila u Harkiv, regiju na sjeveroistoku Ukrajine gdje su se u to vrijeme vodile žestoke borbe.

- Kada se približite Harkivu, presrest će vas i ispratiti naša dva lovca i nastavit ćete s njima komunicirati, napisao mu je Bohdan.

- Ozbiljan si za Harkiv? Taj grad je opkoljen. Nebo na tom području je zaštićeno i bilo bi samoubojstvo letjeti tamo, poručio mu je Tveritin pa je Bohdan predložio alternativni put.

Pojavio se još jedan problem, koji je vjerojatno bio odlučujući. Ukrajinski branitelji u Mariupolju konačno su predali posljednje položaje, što je značilo da je grad u potpunosti pao u ruke ruskih snaga.

Tveritin je iskreno rekao da je on bio jedan od ruskih bombardera koji su rutinski tjednima uništavali Mariupolj.

- Ova situacija je teška za mene. Više ne letimo tamo. Sada letimo prema Odesi i Mikolajivu.

Napravili su novi plan prema kojemu bi Tveritin došao s Krima koji je pod okupacijom Rusije. Bila je problematična i posada - pilot, kopilot i dva tehničara.

Tveritin je planirao prijaviti greške na nadzornoj ploči, zbuniti posadu, zaroniti na nisku visinu. Ako se usprotive, počeo bi na njih vikati. Zatim bi iskoristio zbunjenost pilota i promijenio kurs te okrivio za to neispravan instrument za navigaciju. Dok bi netko shvatio što se događa, presreli bi ih ukrajinski zrakoplovi i otpratili na zemlju.

Ubrzo je postalo jasno da Tveritin nije oduševljen planom.

- Ova letjelica vam neće puno pomoći. Vi nemate takve pilote. Zato sam ti ja jedina nada. Samo ja mogu podići ovu pticu u zrak.

Činilo se da Tveritin predlaže da bude uveden u ukrajinske zračne snage i da leti u misijama protiv svojih bivših sunarodnjaka.

Ta rečenica, od nekoga tko je toliko zabrinut za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji, dala je naslutiti Ukrajincima da je pilota možda otkrio FSB i da sada komunicira pod njihovom kontrolom.

- Od tog trenutka Tveritin se prestao javljati i onda je nestao.

image

Tupoljev Tu-22M3 (ilustracija)

Yuri Kadobnov/Afp

Pregovorim s drugim pilotom (Andrej Maslov)

S Andrejem Maslovim Bohdan je prvi put stupio u kontakt 4. svibnja 2022. godine. Pilot taktičkog bombardera Su-24 bio je smješten u Lipetsku, u zapadnoj Rusiji.

Maslov je na prvu posumnjao da je Bohdan tajni službenik FSB-a koji ga želi uhvatiti u zamku. Odbio je prihvatiti bankovnu doznaku putem kripto mjenjačnice i rekao da će uzeti samo gotovinu - dolare ili eure - i to osobno.

Bohdan je dogovorio da kurir dostavi 4000 dolara u gotovini Maslovu na željezničkoj stanici.

- Bit će tamo dvije djevojke. Lozinka je ‘od Maksima‘. Tražit će zadnje znamenke telefonskog broja 2200‘, rekao je Bohdan Maslovu.

Maslov je pristao, ali i iznenadio Bohdana zahtjevom. Htio je prebjeći sa svojim zrakoplovom Su-24 i jednom ženom, koja međutim nije njegova supruga.

- Moja supruga ne dolazi u obzir. Imamo kompliciran odnos. Planiram otići s drugom ženom, ali nisam s njom još o tome razgovarao, poručio je Maslov.

Identitet druge žene Yahoo News ne želi otkriti, navodi tek da je riječ o instruktorici koja se specijalizirala za dječju jogu. Kada je Bohdan zatražio njezin pasoš shvatio je da je ta žena previše privlačna za Maslova.

- Izgledala je kao da je partnerica oligarha, ispričao je Bohdan, navodeći da su je on i njegov tim pronašli na Instagramu. Bila je u Turskoj 2021. što dokazuje da je donedavno imala međunarodnu putovnicu.

U nastavku istrage je utvrđeno da je njezina važeća putovnica uništena otprilike u vrijeme kada je Bohdan počeo komunicirati s Maslovim.

Andrej Maslov je tada otkrio da je putovnicu uništio njezin bivši dečko. Bohdan je tada upitao Andreja vjeruje li svojoj ljubavnici i je li siguran da nema opasnosti od curenja informacija.

- Apsolutno joj vjerujem. Nisam joj otkrio detalje. Ona je siroče i ne postavlja previše pitanja, rekao je Maslov.

Bohdan i njegovi kolege su otkrili da je više puta komunicirala s časnikom iz FSB-a Također su otkrili da su sve njezine prijateljice bile prostitutke koje je FSB zvao radi ‘specijalnih projekata‘. Primjerice, bila je u Barceloni tijekom katalonskog referenduma 2017.

Razgovori s Maslovim su nastavljeni, ali bilo je jasno da neće biti ništa od bijega. Onda je i on nestao.

Slučaj Nosenko i supruga vojni psiholog

- Jedan od najintenzivnijih pregovora sam imao s Romanom Nosenkom. On je najviše zagrizao za plan, otkriva Bohdan.

Zadnjega dana travnja 2022. godine Nosenko mu je napisao da planira pobjeći s obitelji.

- Što će biti s njima, ako ovo nije šala. Novac je ogroman, izgleda kao prijevara. Kako mi možete jamčiti da ovo nije prijevara? J*****, ovo je kao u filmu, govorio je Nosenko.

Potvrdio je Bohdanu da je upravljao bombarderima Su-34 Fullback i Su-24 Fencer, a oba imaju dvočlanu posadu. Kada su ga zamolili da pruži dokaz u zamjenu za 2000 dolara, Nosenko je podijelio slike svog Fencera. On je pred kamerom, ispred aviona, podigao papirić na kojem je bio ispisan broj “339”.

Nosenko je rekao da ima malo informacija o svojim metama.

- Nosimo teret do točke. Nakon toga on odradi svoje. Ne daju nam detalje, ispričao je što sugerira da su koristili neku vrstu otpornog streljiva, vjerojatno Kh-59 krstareće rakete ili Kh-31P proturadijacijske rakete. Kao i s Tveritinom, Nosenko je ustvrdio da mu ne otkrivaju unaprijed vojne planove.

- Smjer u kojemu letimo ne može se predvidjeti, uvijek je drugačiji. Saznajemo u zadnji trenutak, ispričao je.

U prepisci s Bohdanom je ustvrdio da nije osobito domoljuban kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu.

- Ni meni ne treba ovaj rat, poručio je.

Bohdan otkriva kako su Nosenku postaviti brojna tehnička pitanja koja su bila važna za ukrajinsku obavještajnu službu. Primjerice, koliko tipova zrakoplova ima u njegovoj jedinici, koliko često idu u letačke misije i u koje regije lete u Ukrajini.

- Dao je imena zapovjednika različitih postrojbi — mi smo još jednom provjerili sve podatke i sve se poklapalo, rekao je Bohdan.

Njegov plan bijega bio je sličan Tveritinovu - spustio bi se na iznimno nisku visinu, prebacio bi se na sigurni komunikacijski kanal s ukrajinskim sugovornicima i sletio na dogovorenu pistu.

Nosenkov najveći strah bila je ukrajinska protuzračna obrana.

- Čuo sam da su dobro plaćeni za oborene zrakoplove. Bio bih sigurniji kad bih znao za njihov raspored kako bi ih samouvjereno zaobišao i počeo manevrirati na vrijeme, rekao je.

Kako je Nosenko uz sebe u kokpitu imao još samo jednu osobu, navigatora, zaključio je da će ga najlakše smiriti stavljanjem droge u kavu prije polijetanja. Razmišljao je koji sedativ želi upotrijebiti.

- Ne mogu ga kupiti bez recepta. Uz pogrešnu dozu, čovjek može dobiti moždani udar, žalio se Nosenko.

Nosenko je htio pobjeći s jednim članom obitelji - suprugom. No njezin bijeg ni u kom slučaju ne bi bio jednostavan jer je ona vojni psiholog, dakle, pripadnica ruskih oružanih snaga.

Yahoo News uspio je utvrditi da je Nosenkova supruga od 2020. bila pridružena vojnoj jedinici u Morozovsku, u regiji Rostov, gdje se nalazi ruska 559. pukovnija bombarderskog zrakoplovstva, koja upravlja istim modelom zrakoplova kao i njezin suprug: Su-24 i Su-34. Zapravo, Nosenko je tvrdio da su on i njegova supruga bili u istoj jedinici. Otkrili su čak i fotografije na kojima ona provodi vježbe team-buildinga s vojnicima u vojnoj bazi u Morozovsku.

Za njezino putovanje predložena je ista ruta kao i za obitelj Tveritina. Napustila bi Rusiju i otišla u Armeniju ili Bjelorusiju, tamo nabavila novu putovnicu, a zatim nastavila put u jednu od baltičkih država.

- Ne znam za suprugu. Teška je situacija. Ona bi morala prebjeći iz vojske Kremlja, Nosenko je poručio Bohdanu 11. svibnja.

- Nakon 24-48 sati u Bjelorusiji dobit će europsku dozvolu za boravak u jednoj od baltičkih država. Po dolasku će također imati unajmljeni stan i sve pogodnosti na raspolaganju. Ona će vam potvrditi da je sjeo novac na njezin bankovni račun i tek nakon toga krećete, napisao je Bohdan.

Nosenko je predao njihove osobne dokumente Bohdanu, uključujući njihove interne putovnice, koje dopuštaju putovanje samo na teritoriju Ruske Federacije i u zemlje bez vize. Ipak, bio je nervozan.

- Već sam rekao da ću joj dopustiti da ode tek kada dokumenti budu spremni i budem siguran u sve. Ipak, ne šaljem ti macu, napisao je Nosenko Bohdanu misleći na svoju suprugu.

Nekako je Nosenko uspio nagovoriti suprugu da odleti u Minsk u zamjenu za još jednu ratu od 4000 dolara. Bohdan je obećao Nosenku da će po njezinom dolasku biti otvoren bankovni račun na njezino ime sa 150.000 dolara depozita.

Do 24. lipnja supruga je doista bila u Minsku i tamo je ostala oko tri dana.

- Ako se ništa ne promijeni, ona će sutra odletjeti u Moskvu. Novac još uvijek nije sjeo na račun, napisao je Nosenko Bohdanu.

- Vjerujemo ti, ali imam jedno pitanje vezano za tvoju suprugu. Broj koji ste nam dali nije njezin glavni broj. Vidimo da je imala telefonske razgovore s agentom FSB-a Jevgenijem Kašlačem, rekao je Bohdan Nosenku.

Bohdanov tim, koji se sada već sastojao od ukrajinskih obavještajaca, došao je do ispisa njezina telefonskog broja i utvrdio da je nedavno nazvala ruskog časnika za sigurnost.

- Rekli smo Nosenku da za sada ne možemo nastaviti jer imamo pitanja, a onda je pristao razgovarati sa suprugom.

S jedne strane bilo je razumljivo da je zbog prirode posla morala razgovarati s FSB-ovim časnicima.

- Bilo je 50-50. Ili je radila svoj posao ili ga je cinkala, rekao je Bohdan.

Ostaje nejasno je li Nosenkova supruga dojavila suprugu, nagovorila ga da se preda ili su jedan ili oba supružnika od početka radili za FSB. Bohdan vjeruje da je do odlaska u Minsk ona bila pod nadzorom, ako ne i kontrolom ruske sigurnosne službe.

- Jasno su htjeli vidjeti tko će doći u Bjelorusiju i s kakvim dokumentima, rekao je Bohdan za Yahoo News.

- Kad se nitko nije pojavio jer smo sumnjali na nju, FSB je naslutio što se događa i prekinuo operaciju. Nakon toga su oni proglasili svoj uspjeh, ispričao je Bohdan.

‘Uspjeh‘ FSB-a bio je u tome što je Rusija ispalila projektile na ukrajinske zračne luke, čije je lokacije, kako se kasnije tvrdilo, otkrio Bohdan i njegov tim.

RT je imao priloge u kojima je tvrdio da je intervjuirao dva pilota, od kojih se nijedan ne može identificirati na snimci (jedan je na kameri nosio kacigu koja je zaklanjala lice, drugi je imao snimljen samo stražnji dio glave). Iznijeli su sadržaj nekih poruka koje je Bohdanov tim razmijenio s pilotima, zajedno s audiosnimkama telefonskih poziva.

RT je također prikazao snimke nadzornih kamera dviju žena koje su poslane da predaju Maslovu 4000 dolara. Tvrde i da su uhitili neimenovanog muškarca koji ih je angažirao.

- To bi moglo značiti da je Maslov od početka bio praćen ili radio za FSB, rekao je Bohdan.

On inzistira da Tveritin više ne leti u Ukrajini, ali da ne može biti siguran za Maslova i Nosenka. Ako su radili s FSB-om od početka, onda bi mogli biti odlikovani.

Ako su razotkriveni zbog planova za prebjeg, gotovo da nema šanse da bi itko od njih ikada više kročio u kokpit ruskog borbenog zrakoplova. Zatvorili bi ih i ubili zbog izdaje, zaključuje Yahoo News u opširnom članku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21