ŠESTA OVE SEZONE

Tropska oluja Fred popustila nakon Kariba, no skuplja novu snagu za Floridu

Tropska oluja Fred izgubila je na snazi nakon što je prohujala Dominikanskom Republikom
Tropska oluja Fred prohujala je karipskim zemljama, a put nastavlja prema Floridi
 Jutarnji

Tropska oluja Fred, šesta imenovana oluja ove sezone na Atlantiku, spala je na snagu tropske depresije nakon što je prohujala Dominikanskom Republikom. Prije toga je karipskim državama uzrokovala prekide struje, poplave i druge logističke poteškoće.

Američki Nacionalni centar za obranu od uraganu izdao je upozorenje kako oluja ponovno jača, pa bi na razini tropske oluje mogla stići do Floride u subotu.

Fred je šesta imenovana oluja ove sezone na Atlantiku, a metorolozi predviđaju kako će do kraja sezone, s krajem studenog, nad tim oceanom biti i do 21 imenovana oluja. Prva ove godine bila je Ana, 23. svibnja, a to je sedma godina za redom da je tropska oluja nastala tradicionalnog početka olujne sezone, prvog srpnja. Posljednja u nizu prije Freda bila je oluja razine uragana, Elsa, koja je poharala Kubu i Floridu, ali i poplavila podzemnu željeznicu u New Yorku.

Lani je Atlantik upisao trideset imenovanih oluja, od kojih i šest uragana. Bio je to rekordan ikad zabilježen broj imenovanih oluja, nadmašujući dosad rekordnih 28 oluja 2005. godine.

Zbog globalnog zatopljenja predviđa se veći broj snažnijih oluja, ali i manji broj onih slabijih. Smatraju kako će jaki vjetrovi slabije oluje zaustaviti u nastajanju. Dodaju i kako su zbog klimatskih promjena oluje sve "mokrije", jer je u toplijoj atmosferi sad više vodene pare. Jedna od mokrijih oluja bio je i u uragan Harvey 2017. godine, koji je proizveo puno više kiše. Znanstvenici, piše New York Times, smatraju kako to ne bi bilo moguće bez direktnog utjecaja čovjeka na klimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 00:08