BIJES ZBOG RATA

Tropski raj gubi živce, traže ukidanje viza ‘neželjenim gostima‘: ‘Samo rade probleme‘

Otprilike 5000 Rusa posjetilo je ovu idilu jugoistočne Azije 2022. nakon covida, a dodatnih 22.500 stiglo je samo u siječnju 2023.

Turisti na Baliju, ilustrativna fotografija

 Sonny Tumbelaka/Afp

Sa svojim ugodnim plažama, opuštenim životnim stilom i prazničnom atmosferom, tropski raj Bali može puno ponuditi svakom umornom putniku - a kamoli onima koji bježe iz ratne zone.

Zato možda ne bi trebalo biti iznenađenje da je, otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., najpoznatiji otok za odmor u Indoneziji ponovno postao magnet za tisuće Rusa i Ukrajinaca koji žele pobjeći od užasa rata.

Otprilike 5000 Rusa posjetilo je ovu idilu jugoistočne Azije 2022. nakon otvaranja poslije covida, a dodatnih 22.500 stiglo je samo u siječnju 2023., prema podacima indonezijske vlade, što ih čini drugom najvećom skupinom posjetitelja nakon Australaca. Njihovu broju pridodano je više od 7000 Ukrajinaca koji su stigli 2022., a oko 2500 u siječnju ove godine.

No, za one koji bježe od nasilja - ili regrutacije - ima problema u raju. Balijske vlasti ovog su tjedna pozvale na ukidanje indonežanske politike viza koje se izdaju nakon dolaska na otok za građane Rusije i Ukrajine, navodeći niz navodnih incidenata, koji uključuju nedolično ponašanje i razne primjere posjetitelja koji su prekoračili prava dobivena vizom, pa su radili ilegalno kao frizeri, neovlašteni turistički vodiči i taksisti. Ovaj potez užasnuo je mnoge Ukrajince na otoku, koji kažu da većina incidenata uključuje Ruse i da se njih nepravedno kažnjava.

"Kad god dobijemo izvještaj o strancu koji se loše ponaša, to je gotovo uvijek Rus", rekao je lokalni policajac u gradu Kuta za CNN, ne želeći se identificirati zbog osjetljivosti oko tog pitanja.

"Stranci dolaze na Bali, ali se ponašaju kao da su iznad zakona. Tako je oduvijek i to mora konačno prestati", rekao je.

Loše ponašanje turista može biti osjetljiva tema na Baliju, gdje stranci različitih nacionalnosti redovito dospiju na naslovnice zbog pijanog i neprimjerenog ponašanja, javne golotinje i nepoštovanja svetih mjesta. No, čini se da su balijske vlasti spremne poslužiti se Rusima i Ukrajincima kao primjerom usred rastuće javne rasprave o percepcijama ponašanja svih turista.

"Zašto ove dvije zemlje? Zato što su u ratu, pa se okupljaju kod nas ", rekao je guverner Balija, Wayan Koster, na konferenciji za novinare ovoga tjedna.

Do priljeva Rusa i Ukrajinaca na Bali dolazi unatoč tome što je Ukrajina zabranila svim muškarcima od 18 do 60 godina da napuste zemlju. Rusija nema službenu opću zabranu, ali je mobilizirala 300.000 rezervista za rat, što je nagnalo mnoge mladiće da pobjegnu u inozemstvo radije nego da budu mobilizirani.

I Rusi bježe od rata

CNN je kontaktirao rusko veleposlanstvo u Indoneziji i ukrajinski konzulat na Baliju. Službenici ruskog veleposlanstva nisu odmah odgovorili. Ukrajinski počasni konzulat na Baliju tvrdi da su od Ukrajinaca u toj zemlji većinom žene, i to radi ujedinjenja obitelji, a ne zbog turizma, te da "ne žele kršiti pravila i propise".

Premda je Bali bio omiljen među ruskim turistima čak i prije rata, njegove su atrakcije postale još privlačnije nakon Putinove žestoke invazije i mobilizacije koja je uslijedila.

No, to nije njihovo jedino utočište u jugoistočnoj Aziji. Otok Phuket u južnom Tajlandu, često hvaljen kao odredište najboljih svjetskih plaža, doživio je iznenadni priljev Rusa - od kojih su mnogi uložili u nekretnine kako bi osigurali dugoročan boravak. "Život u Rusiji sada drugačiji", rekao je za CNN bivši investicijski bankar iz St. Petersburga koji je kupio stan u blizini Phuketova starog grada. Odbio je otkriti svoj identitet zbog straha od odmazde ruskih vlasti.

"Nitko ne želi ostati živjeti usred rata", rekao je. "Stresno je razmišljati o mogućnosti povratka u Rusiju i biti kažnjen... (pa) ima smisla ulagati u mjesto u kojem je jeftinije živjeti nego u Moskvi, a i sigurnije je."

Na Baliju se dio privlačnosti svodi na politiku Indonezije koja dopušta državljanima više od 80 zemalja - uključujući, barem zasad, Rusiju i Ukrajinu - da podnesu zahtjev za vizu po dolasku u zemlju. Viza vrijedi 30 dana, ali se može jednom produžiti na ukupno 60 dana.

To bi moglo biti dovoljno vremena za one koji planiraju duge odmore, ali oni koji traže dulji boravak ne smiju raditi. Indonezijske vlasti rekle su da je nekoliko ruskih turista deportirano posljednjih mjeseci zbog prekoračenja prava koja im daje viza, među njima i 28-godišnjak iz Moskve koji je uhićen i deportiran nakon što je otkriveno da radi kao fotograf. Drugi koji su stigli u nadi da će pronaći posao u međuvremenu su se vratili kući, riskirajući gnjev Moskve ako se za njih posumnja da su bježali od mobilizacije.

U valu Rusa koji su stigli na Bali bio je Sergej Ovseikin, ulični umjetnik koji je stvorio antiratni mural usred polja riže - "mural" koji odražava njegov stav o vojnoj obvezi i ratu.

"Kao i mnogi drugi koji su bili prisiljeni napustiti našu domovinu, došao sam na Bali kao turist. Rusija je i dalje u teškoj političkoj situaciji. Ja sam protiv ratova, bez obzira na to gdje se odvijaju", rekao je Ovseikin.

"Mnogi koji se nisu slagali s ratom odletjeli su na Bali - Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i drugi", dodao je. "Svi se dobro slažemo jedni s drugima... i razumijemo da obični ljudi nisu započeli ovaj rat."

Vijest o vizama uznemirila Ukrajince

Vijest o mogućoj promjeni pravila o vizama uznemirila je neke Ukrajince na otoku, od kojih su mnogi napustili svoju domovinu kad je izbio rat i od tada žive od ušteđevine, odlazeći i vraćajući se svakih 60 dana kako bi izbjegli kršenje pravila.

"Bali je dobro mjesto", rekao je jedan Ukrajinac po imenu Dmytro. "Prelijepo je, vrijeme je odlično i sigurno je mjesto za Ukrajince - možda ima velikih skupina Rusa, ali nema ruskih vojnika."

Ukrajinci na otoku bili su čvrsto povezana zajednica koja se uglavnom držala podalje od Rusa i bili su iznenađeni mogućim potezom, dodao je.

"Ukrajinci poštuju balijski zakon i kulturu. Činimo puno za naše lokalne zajednice i ne predstavljamo nikakav rizik za ljude na Baliju", rekao je Dmytro. "Mnogi u Ukrajini imaju pitanja o Baliju i također bi rado došli."

"Jako je tužno što se Ukrajince tretira na isti način kao Ruse. Rusi su druga najveća turistička skupina na Baliju i ako čitate vijesti, vidjet ćete koliko često Rusi krše lokalne zakone i ne poštuju kulturu Balija i njihovu tradiciju", dodao je.

Ukrajinski počasni konzul na Baliju rekao je u izjavi za CNN da je u veljači 2023. na otoku bilo oko 8500 ukrajinskih državljana koji su imali različite privremene i stalne vize.

"Ukrajinci ne dolaze na odmor na Bali u ovom trenutku jer je naša zemlja napadnuta. Ukrajinci koji sada dolaze na Bali radi spajanja obitelji uglavnom su žene", rekao je glasnogovornik Nyoman Astama.

"Ponovo potvrđujemo da Ukrajinci na Baliju ne žele kršiti pravila i propise", dodao je Astama.

Ipak, barem za sada, svima iz bilo koje zemlje koji se još nadaju vizi nakon dolaska utješno je da središnja vlada tek treba odlučiti hoće li odobriti zahtjev balijske vlasti.

"Razgovarat ćemo o tome detaljno s drugim dionicima", rekao je indonezijski ministar turizma Sandiaga Uno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:02