PRVI USPJESI

TRUDEAU i ABE 'Partnerstvo koje povezuje oko 500 milijuna osoba u 11 zemalja s obje strane Tihog oceana uspješno i bez Trumpa'

 Getty Images

Kanadski premijer Justin Trudeau i njegov japanski kolega Shinzo Abe pozdravili su u nedjelju prve uspjehe Transpacifičkog partnerstva (TPP) iz kojeg se povukao američki predsjednik Donald Trump i ocijenili da bi taj pakt mogao poslužiti kao obrazac za buduće trgovinske sporazume.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ottawi Trudeau je naglasio da je taj sporazum koji povezuje oko 500 milijuna osoba u 11 zemalja s obje strane Tihog oceana već donio "neizmjerne koristi kanadskim i japanski stanovnicima i tvrtkama i toj cijeloj regiji".

Kanadskim stočarima se u nekoliko mjeseci utrostručio izvoz u Japan, kojem američki uzgajivači nemaju pristup, rekao je kanadski čelnik.

Abe koji je stigao u Ottawu iz Washingtona, također je pozdravio stupanje na snagu trgovinskog partnerstva krajem 2018. koji su potpisali Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Sjedinjene Države su se povukle iz TPP-a 2017. što je privremeno uzdrmalo cijeli projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:07