DVA TJEDNA PROTESTA

Trudeau: ‘Prosvjed u Ottawi mora prestati! Neće nas zastrašiti oni koji vrijeđaju i zlostavljaju‘

Iako se većina demonstracija kamiondžija odvija mirno, policiju zabrinjava ekstremistička retorika pojedinaca iz skupine krajnje desnice

prosvjedi u Ottawi

 Kadri Mohamed/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Kanađani su šokirani i iskreno zgroženi ponašanjem nekih prosvjednika, bilo je tu i vandalizma te rasnog zlostavljanja, zbog svega navedenoga, ovaj prosvjed kamiondžija koji je paralizirao Ottawu mora prestati, izjavio je kanadski premijer Justin Trudeau.

Petstotinjak kamiona već dva tjedna blokiraju glavni grad u kojemu je proglašeno izvanredno stanje, a vozači prosvjeduju protiv obaveznog cijepljenja protiv covida. Vozila su paralizirala centar Ottawe, zbog čega su mnoge lokalne tvrtke morale ostati zatvorene.

Stanovnici su već na rubu živaca zbog neprestanog trubljenja kamiona, a čini se kako je pravda u ovom slučaju ipak na njihovoj strani - naime, u ponedjeljak je sudac u Ottawi presudio kako kamiondžije moraju prestati trubiti na deset dana, piše BBC.

image

prosvjedi u Ottawi

Kadri Mohamed/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

- Odradili su svoj prosvjed i već su ih davno trebali poslati kući - komentirao je David, vlasnik jedne lokalne tvrtke.

Iako je većina prosvjeda dosad protekla mirno, policiju zabrinjava ekstremistička retorika pojedinaca iz skupine krajnje desnice. Osim pritužbi na rasno i homofobično zlostavljanje, izlažu se i nacistički simboli, a vlasti istražuju više od 60 incidenata, uključujući navodne zločine iz mržnje i pričinjenu materijalnu štetu.

- Želim biti vrlo jasan - neće nas zastrašiti oni koji vrijeđaju i zlostavljaju radnike malih poduzeća i kradu hranu beskućnicima. Nećemo pokleknuti pred onima koji vijore rasističke zastave, nećemo pokleknuti pred onima koji se bave vandalizmom ili obeščašćuju sjećanje na naše branitelje - rekao je Trudeau u ponedjeljak u Donjem domu kanadskog parlamenta.

Podsjetimo, gradonačelnik Ottawe Jim Watson u nedjelju je proglasio izvanredno stanje u glavnome gradu rekavši kako su prosvjedi "izmakli kontroli". Zamolio je saveznu vladu da pošalje još 1800 policajaca kako bi pomogli u obuzdavanju demonstranata.

Prosvjedi su se u međuvremenu proširili i na nekoliko drugih kanadskih gradova, uključujući Toronto i Vancouver. Skupovi potpore održali su se i u glavnom gradu Novog Zelanda Wellingtonu te Canberri u Australiji.

Prošloga vikenda policija je vozačima kamiona u Ottawi zaplijenila tisuće litara limenki goriva i propana te upozorila da bi svatko, tko bude uhvaćen kako im donosi zalihe, uključujući osnovne potrepštine poput hrane i toaletnog papira, mogao biti uhićen.

- Nastavljamo 'agresivno loviti' sve pojedince ili organizacije koji financiraju ovaj prosvjed - rekao je šef policije Peter Sloly. Inače, stranica GoFundMe, preko koje je prikupljeno 10 milijuna kanadskih dolara, u međuvremenu je zatvorena, a sve donacije su "zamrznute".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:06