AMERIČKI SENAT

TRUMP BI DANAS MOGAO BITI OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI Demokrati u očaju: Zasad samo dvoje republikanskih senatora žele dopustiti svjedočenje Johna Boltona

Donald Trump
 SAUL LOEB / AFP

Republikanski senator Mitt Romney pridružio se Susan Collins i javno podržao zahtjev demokrata za pozivanje svjedoka na suđenju za opoziv predsjednika Donalda Trumpa o kojemu bi se trebalo glasati u petak.

Međutim, da bi demokrati uspjeli u svome naumu da se pozovu svjedoci, trebaju pridobiti najmanje četvero republikanaca. To bi moglo značiti da bi Trump već danas mogao biti oslobođen optužbi. Vođa manjine u Senatu, Chuck Schumer, rekao je da, ako Republikanci glasaju protiv svjedoka i dokumenata na suđenju, to će značiti da 'SAD kreće prema najvećem zataškavanju još od afere Watergate', prenosi CNN.

Suđenje Trumpu nastavlja se u petak u 18 sati po GMT-u i svaka strana će imati dva sata za iznošenje argumenata nakon kojeg bi trebalo uslijediti glasanje o zahtjevu demokrata.

Demokrati se nadaju da će uspjeti uvjeriti najmanje četvero republikanaca i na suđenje dovesti svjedoke poput Johna Boltona, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Mitt Romney je drugi republikanac, nakon Susan Collins, koji je izrazio podršku za dovođenje svjedoka.

Republikanac Lamar Alexander, kojeg se smatralo onim glasom koji može donijeti prevagu, u četvrtak navečer je priopćio da će glasati protiv tog zahtjeva.

"Bilo je neprimjereno od predsjednika tražiti stranog lidera da istraži njegovog političkog protivnika i blokira američku pomoć", priopćio je Alexander.

"Ali Ustav ne daje Senatu moć da opozove predsjednika i onemogući mu sudjelovanje na ovogodišnjim izborima samo zbog neprimjerenih aktivnosti", dodao je republikanski senator.

Demokrat Jeff Merkley rekao je da će suđenje bez svjedoka i novih dokaza biti "tragedija u svakom mogućem smislu".

"Lamarova odluka je povreda Senata, vladavine prava i uvreda Amerikancima", rekao je Merkley za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:17