PET MJESECI DO IZBORA

TRUMP BI NA IZBORIMA MOGAO DOŽIVJETI POTOP Nove ankete pokazuju da debelo zaostaje za Bidenom, predsjedniku tri bitne stvari nikako ne idu u prilog

Joe Biden i Donald Trump
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump sve više zaostaje u anketama za demokratskim kandidatom i bivšim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Trump se zadnjih mjeseci našao na svojevrsnom trostrukom udaru: Prvo je koronavirus izuzetno snažno pogodio Sjedinjene Države - dosad je zaraženo više od 2 milijuna ljudi, od kojih je od Covida-19 114.000 umrlo. Mnogi Amerikanci su pritom nezadovoljni nekonzistentnim porukama i nedostatkom pravog vodstva koje je obilježilo Trumpov odgovor na zdravstvenu krizu.

Drugo, zbog mjera kojima se suzbijalo širenje zaraze ekonomska aktivnost u SAD-u snažno je pala, a nezaposlenost je u jednom trenutnu narasla na gotovo 15 posto, što je razina kakva se na pamti od Velike depresije 1930-ih godina (u međuvremenu zadnji podaci sugeriraju da bi oporavak mogao biti brži od očekivanja, ali tek treba vidjeti hoće li se taj trend nastaviti).

Treće, i po Trumpa možda i najpogubnije, su masovni antirasistički prosvjedi koji su izbili diljem SAD-a, ali i širom svijeta, zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je pred kamerama ugušio bijeli policajac. Dok se veliki broj Amerikanaca solidarizirao s afroameričkom zajednicom u pozivu na reformu policije, Trump je cijelo vrijeme slao zapaljive poruke koje su po mišljenju većine, dodatno podigle tenzije u društvu.

Istovremeno, podrška je počela rasti Bidenu koji je Trumpa prozivao zbog odgovora na pandemiju, a koji se naročito istaknuo zadnjih dana solidarizirajući se s mirnim prosvjednicima (ne i provokatorima koji su izazvali nerede prošlog tjedna). Između ostalog, bivši Obamin potpredsjednik jučer je poslao i video poruku koja je emitirana na posljednjem ispraćaju Georgea Floyda u Houstonu.

Svi ovi faktori doveli su do toga da Trump sve više zaostaje u anketama za Bidenom. Tako je istraživanje CNN-a objavljeno u ponedjeljak pokazalo da bi čak 55 posto anketiranih birača glasalo za Bidena, naprema 41 posto za Trumpa, što je ogromna razlika od čak 14 posto.

Iako ta anketa daje najveću prednost Bidenu, demokratski kandidat jako dobro stoji i u drugim istraživanjima.

Prema anketi Ipsosa koja je provedena tijekom 8 i 9. lipnja Biden dobiva 46 posto glasova birača, dok Trump dobiva 38 posto, a prema istraživanju MSR grupe Biden vodi s 46 posto potpore birača naprema 39 posto za Trumpa.

Značajno je i istraživanje koje provela tvrtka Morning Consult na čak 32.380 registriranih birača, a prema kojem bi njih 47 posto glasalo za Bidena, a 39 posto za Trumpa. U nizu ranijih anketa koje su provedene početkom lipnja Trump odreda zaostaje između 10 i 12 posto za Bidenom.

No, treba imati na umu da je do predsjedničkih izbora u SAD-u preostalo još punih pet mjeseci, a u tom se razdoblju mnogo toga može promijeniti. Dovoljno se sjetiti da 2016. mnogi nisu misli da Trump može pobijediti na izborima, a na kraju je skupio veći broj elektorskih glasova od demokratske kandidatkinje i bivše senatorice i prve dame Hillary Clinton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:17