OBJAVLJENI MEMOARI

Trump bivšoj glasnogovornici: ‘Kim ti se j**** nabacuje, žrtvuj se za ekipu i otiđi u Koreju!‘

Sanders u svojoj knjizi opisuje kako se Trump šalio nakon neugodnog incidenta. ‘Kim ti se je***o nabacivao", rekao joj je navodno Trump
Donadl trump i Sarah Sanders
 Mike Theiler/Upi/Profimedia

Nakon što je čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un tijekom samita s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpu koji se 2018. godine održao u Singapuru namignuo tadašnjoj Trumpovoj glasnogovornici Sarah Sanders, američki joj je predsjednik rekao da će morati "otići u Sjevernu Koreju i žrtvovati se za dobrobit tima", piše The Guardian.

Sanders u svojoj knjizi "Speaking for myself: Faith, Freedom and the Fight of Our Lives Inside the Trump White House" koja treba izaći 8. rujna ove godine piše da se vidno oduševljeni Trump nakon toga našalio: "Kim Jong-un ti se nabacivao! Nabacivao ti se! Je***o ti se nabacivao!"

Za razliku knjiga drugih bivših zaposlenika Ureda predsjednika SAD-a i nezadovoljnih članova Trumpove obitelji, knjiga ove bivše djelatnice Bijele kuće neće biti napad na Trumpa već će više podsjećati na panegirik aktualnom predsjedniku Sjedinjenih Država.

Sanders dolazi iz poznate političke obitelji i navodno se planira kandidirati za guvernerku savezne države Arkansas. Njezin otac Mike Huckabee 2008. i 2016. godine kandidirao se za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Unatoč tome što knjiga neće biti čisti napad, Sanders u njoj opisuje nekulturno i mizogino ponašanje predsjednik i visokopozicioniranih Trumpovih pomoćnika. S obzirom na to da je kandidat Demokratske stranke na nadolazećim izborima u studenom Joe Biden popularan među potencijalnim glasačicama, djelatnici Trumpove predsjedničke kampanje izdavanje knjige neće dočekati s oduševljenjem.

Što se tiče spomenutog incidenta s Kimom, Sanders je opisala kako je izgledao njegov i Trumpov sastanak u Singapuru. Sjevernokorejski vođa tada je s dosta oklijevanja od Trumpa uzeo Tic-Tac bombom. Da bi Kima uvjerio da mu ne daje otrovnu kapsulu, Trump je dramatično puhnuo u zrak. Trump i Kim na tom su sastanku pričali o sportu te su se dotakli i ženskog nogometa.

Sanders u knjizi piše da je u jednom trenutku podigla pogled od svoje bilježnice u koju je zapisivala bilješke sa sastanka i uočila da Kim bulji u nju. "Uspostavili smo direktan kontakt očima. Kim mi je potom kimnuo te namignuo. Šokirala sam se. Brzo sam pogledala u bilježnicu i nastavila voditi bilješke... ...Sve na što sam mogla pomisliti bilo je - 'što se upravo dogodilo'. Nije me valjda Kim Jong-un upravo 'snimio'?!"

Sanders je kasnije tijekom vožnje predsjedničkom limuzinom o incidentu obavijestila Trumpa i šefa Ureda predsjednika SAD-a Johna Kellyja. "Kim Jong-un ti se nabacivao! Nabacivao ti se! Je***o ti se nabacivao", rekao je Trump. Sanders u knjizi nije navela predsjednikovu psovku jer je prakticirajuća kršćanka. Sanders piše da mu je rekla da nije na to mislila te da ga je zamolila da je prestane zadirkivati. Kelly je stao na Trumpovu stranu, što je ovog potaknulo da nastavi sa "šalama". "Dobro, Sarah, to je riješeno. Ideš u Sjevernu Koreju žrtvovati za dobrobit tima! Nedostajat ćeš mužu i djeci, ali ćeš biti junakinja nacije!"

Trump i Kelly nakon toga su navodno urlali od smijeha.

Trump se s Kimom sastao tri puta - u Singapuru, Hanoju te demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje. Američki predsjednik nije uspio nagovoriti Kima da se odrekne nuklearnog oružja. Sanders u knjizi piše da bi bilo potrebno čudo da se to dogodi. Dapače, promatrači kažu da je Pjongjang u međuvremenu pojačao svoj arsenal. Trumpovi kritičari kažu da su pokušaji predsjednika da se sprijatelji s Kimom naštetili odnosima Amerike i njezinih saveznika.

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u svojoj knjizi nije spomenuo incident s Kimom koji je Sanders opisala, ali je spomenuo da je Trump s Kimom pričao o sportu i dijelio mentol bombone. Bolton je rekao da Trumpovi pomoćnici predsjednika SAD-a nisu htjeli ostaviti samog s Kimom kako mu ovaj ne bi ponudio neki ustupak.

The Guardian piše da je Sanders u knjizi opisala druge aspekte Trumpove politike prema Sjevernoj Koreji, kao što su razgovori s bivši košarkašem Dennisom Rodmanom te puštanje tri Amerikanca koje je Pjongjang držao u zatvorima. Nije spomenula 22-godišnjeg Otta Warmbiera kojeg je Pjongjang u lipnju 2017. godine u komi i sa znacima mučenja vratio u SAD. Warmbierovi roditelji Kima drže odgovornim za smrt sina, no Trump kaže da on vjeruje Kimu koji mu je rekao da nije znao ništa o mučenja Warmbiera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55