STAV AMERIČKOG PREDSJEDNIKA

TRUMP BRANI OKRUTNU POLITIKU RAZDVAJANJA RODITELJA ILEGALACA OD DJECE 'To je nužno ako se krši zakon, a fake news mediji samo pomažu krijumčarima'

 Joshua Roberts / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je ponovo stao u obranu politike razdvajanja migrantskih obitelji, rekavši da je to jedini moguć način za uspješno suzbijanje ilegalne imigracije.

"Ne želim da djeca budu odvojena od roditelja", istaknuo je, a zatim dodao: "Kada roditelje optužite za ilegalni ulazak u zemlju, stvar koju morate učiniti je odvojiti djecu".

Inzistirajući na potrebi borbe protiv krijumčara koji "izigravaju sustav", Trump je optužio medije da su njihovi pomagači.

"Ne želimo da se ti ljudi razbježe po našoj zemlji", rekao je. "Želimo da dolaze po zakonu i želimo, napose, sustav utemeljen na zaslugama", dodao je.

"One koji zakonskim putem podnesu zahtjev za azil neće se goniti. Fake news mediji o njima nikad ne govore. Oni pomažu tim krijumčarima da to nitko ne može vjerovati", dodao je, bez drugih pojedinosti.

Američki predsjednik je još jednom optužio demokrate, što je činio i ovih dana, da su krivi za sadašnju krizu, ocijenivši da u Kongresu sprječavaju svaku reformu imigrantske politike.

Problem razdvajanja obitelji proizlazi iz striktne primjene američkih zakona prema kojim se ilegalno prelaženje granice kazneno goni.

Roditelji koje se uhiti pri ilegalnom prelasku granice s djecom odvode se u pritvor u savezne zatvore dok se njihova djeca smještaju u granična prihvatilišta i o njima skrbi ured za preseljenje izbjeglica.

Budući da se djeca ne mogu smještati u zatvore, a odrasli ne mogu biti u prihvatilištima za djecu, jedini način za spajanje obitelji bi bio da se te ilegalne imigrante pusti u zemlji u nadi da će se kasnije pojaviti pred sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:24