OBJAVIT ĆE IME

Trump će u subotu obznaniti svoj izbor nove sutkinje Vrhovnog suda, otkrio tko su favoritkinje

Američki predsjednik imenuje suce Vrhovnog suda, a riječ je o doživotnoj dužnosti
 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u utorak da će u subotu u Bijeloj kući obznaniti ime nove sutkinje koju će predložiti za nasljednicu Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

"Objavit ću ime svoje kandidatkinje za Vrhovni sud u subotu, u Bijeloj kući. Točno vrijeme naknadno ćemo utvrditi", tvitao je republikanski milijarder.

Donald Trump je u ponedjeljak navečer rekao da je u užem izboru pet sutkinja među kojima će odabrati nasljednicu Ruth Bader Ginsburg, liberalne i feminističke sutkinje koja je u petak umrla od raka u dobi od 87 godina.

Među favoritima su Amy Coney Barrett (48), katolkinja, kao i sutkinja kubanskog podrijetla rođena na Floridi, pedesetdvogodišnja Barbara Lagoa.

Potonja je "odlična, ona je hispanskog podrijetla, sjajna žena", izjavio je Trump za Fox News.

"Volimo Floridu", dodao je u vezi te savezne države koja bi trebala igrati ključnu ulogu u rezultatima za predsjedničke izbore.

Novu sutkinju mora potvrditi Senat i to jednostavnom većinom. Američki predsjednik imenuje suce Vrhovnog suda, a riječ je o doživotnoj dužnosti.

Demokrati se protive imenovanju i smatraju da Trump treba pričekati do izbora 3. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom te ako ovaj pobijedi treba pričekati i da preuzme dužnost u siječnju 2021., a tek onda popuniti ispražnjeno sudačko mjesto.

Međutim, vođa republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell, već u petak navečer naznačio je da planira organizirati glasanje za nasljednicu "RBG".

Republikanci u Senatu imaju većinu od 53 mjesta prema 47 za demokrate.

Dvije umjerene republikanske senatorice rekle su da Senat ne bi trebao potvrđivati novu sutkinju prije izbora no Mitt Romney, inače velik kritičar Donald Trumpa, naznačio je da se on neće protiviti.

Ako se nijedan drugi senator konzervativne stranke ne usprotivi republikanci će imati dovoljno glasova da potvrde imenovanje.

Čak i ako raspored glasova bude 50-50, to bi im moglo biti dovoljno zahvaljujući intervenciji potpredsjednika Mikea Pencea koji može odlučiti u slučaju da je rezultat izjednačen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:35