VISOKA NAPETOST

Trump demantirao da će aktivirati plan o kojem bruji cijeli svijet: ‘Ne, neću to napraviti!‘

Učini li se da je u vodstvu, ne čekajući prebrojavanje svih glasova, predsjednik SAD-a tvrdit će da je pobijedio
Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Donald Trump ne voli gubiti. Baš kao što je prije prošlih izbora unaprijed tvrdio da će izbori biti namješteni, a onda naglo umuknuo, i ovaj put ima originalan izborni plan. Navodno će proglasiti pobjedu učini li se da je u vodstvu, ne čekajući prebrojavanje svih glasova. To tvrde za američki portal Axios tri izvora koja se pozivaju na Trumpove komentare bliskim osobama. To je plan čak i u slučaju da ne bude rezultata iz država poput Pennsylvanije koja je na ovim izborima ključna.

Na predizbornim skupovima u danima prije izbora Trump je vatrene pristaše uvjeravao da dopisno glasovanje, koje dominantno koriste demokratski glasači, gotovo sigurno vodi izbornoj prijevari.

Idemo s odvjetnicima

Prema njegovu mišljenju, rezultati se trebaju saznati u izbornoj noći, kao i uvijek. "Kamo ide ova zemlja", zapitao se Trump, manično održavajući skupove u neodlučnim državama. Iako se to moglo pretpostaviti iz poplave tužbi na saveznim sudovima i Vrhovnom sudu, čim proglasi pobjedu, Trump "šalje odvjetnike". Trump je prethodnih dana napadao Vrhovni sud u kojem konzervativno orijentirani suci, i bez najnovije sutkinje, imaju prevagu, zbog odluke da ne sruše produljeni rok za prebrojavanje dopisnih glasova koji idu u korist Joea Bidena.

"Čim završi izborna noć, idemo s odvjetnicima", poručio je pred novinarima u Charlotteu, prije odlaska u Hickory, grad od 40.000 stanovnika, u Sjevernoj Karolini.

Odbačeni glasovi

No, Trump je demantirao da planira proglašenje pobjede u izbornoj noći. Očekuje se da bi to napravio u slučaju pobjede ili uvjerljive prednosti u saveznim državama Ohio, Florida, Sjeverna Karolina, Teksas, Iowa, Arizona i Georgia. Put do pobjede Joea Bidena prema najnovijim procjenama, osim preko Pennsylvanije, vodi i preko neodlučne Arizone u kojoj je on, prema anketama, također u vodstvu.

- Mislim da ćemo pobijediti. Ali tek kad do pobjede dođe. Nema potrebe za igricamr - rekao je Trump za kanal Fox and Friends nakon što je upitan kad bi se proglasio pobjednikom.

Na stranu pomalo neuvjerljiv demanti, Trumpova taktika, piše Axios, temelji se na nastavku njegovih neutemeljenih tvrdnji da su listići koji se broje nakon izbornog dana ili ilegalni ili dokaz da je došlo do izborne prijevare.

No, nastavak brojanja listića nakon izbornog dana je čest slučaj na američkim izborima, iako je bilo oko 500 zabilježenih slučajeva malverzacija ili problema, a na izborima 2016. godine dogodilo se da je jedan posto svih poslanih dopisnih glasova odbačen jer, primjerice, omotnica nije bila potpisana ili potpis nije odgovarao potpisu iz biračeva dosjea.

No, dopisno glasanje je budućnost, sve češće je proteklih godina kako mladi birači, ili oni koji se često sele, odabiru na taj način prakticirati svoje pravo na glasanje. U pet saveznih država već se godinama glasa isključivo na taj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:56