'PRISTRANI SU!'

Trump guglao sam sebe pa optužio tehnološkog giganta: 'Kad upišem svoje ime, izađu samo negativne vijesti!'

 
 Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump već je prošli tjedan optužio društvene mreže da ušutkavaju konzervativne glasove, a u utorak ujutro napao je Google da su rezultati na njegovoj tražilici "namješteni".

"Pretraga+Trump vijesti+na Googleu daje samo rezultate koji su lažne vijesti. Drugim riječima, to je LAŽ, za mene i ostale, jer su gotovo svi tekstovi negativne informacije", tvitano je u 5.24 s računala iz Bijele kuće.

"Lažni CNN je istaknut, a republikanskih, konzervativnih i desno orijentiranih medija nema". Nezakonito?", pitao se nakon što je u tražilicu rano ujutro ukucao svoje ime.

Prema njemu, "96 % rezultata na temu vijesti o Trumpu dolazi iz ljevičarskih nacionalnih medija koje on smatra "vrlo opasnima".

"Google i ostali guše konzervativne glasove i skrivaju pozitivne informacije, kontroliraju što možemo vidjeti a što ne, to je vrlo opasna situacija na koju moramo pripaziti", dodao je.

Američki milijarder već je prošli tjedan optužio "velike društvene mreže" da ušutkuju "milijune ljudi".

"Ljudi imaju pravo odlučiti o tome što je istina a što ne, bez cenzure!", napisao je u petak na Twitteru, glavnom sredstvu komuniciranja kako bi zaobišao medije za koje smatra da su zlonamjerni prema njemu.

Google odgovorio Trumpu: Ne rangiramo rezultate pretrage u političke svrhe

Internetski pretraživač Google osporio je u utorak optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da su rezultati pretrage na njegovoj tražilici "namješteni" i o njemu prikazuju samo loše vijesti, poručivši da tvrtka ne favorizira rezultate pretrage u političke svrhe, javlja Reuters.

Kada korisnici u tražilicu utipkaju ključne riječi, priopćio je Google, "naš je cilj da u što kraćem roku, od nekoliko sekundi, prime najrelevantnije odgoore".

"Pretraga se ne koristi za postavljanje političke agende i, glede rezultata, nismo pristrani i ne naginjemo niti jednoj političkoj ideologiji. Svake godine unaprijeđujemo naše algoritme kako bi bili sigurni da će korisnici na svoje upite dobiti sadržaj visoke kvalitete. Stalno radimo na poboljšanju naše tražilice i nikada ne rangiramo rezultate pretrage kako bismo kontrolirali ili utjecali na politički sentiment", odgovorio je Google Trumpu. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 19:57