NOVA KNJIGA

Trump: ‘Hitler je učinio i puno dobrih stvari‘; Šef kabineta: ‘Ali predsjedniče, pogriješili ste!‘

John Kelly tada je Trumpu održao malo predavanje iz povijesti. Kasnije je rekao da je Trump jedna od najlošijih osoba koje poznaje
Donald Trump
 Eva Marie Uzcategui/AFP

Tijekom posjeta Europi povodom stote godišnjice završetka prvog svjetskog rata, Donald Trump je kazao svom tadašnjem šefu kabineta Johnu Kellyju: 'Pa, Hitler je učinio puno dobrih stvari', piše Guardian.

O primjedbi bivšeg američkog predsjednika na putovanje 2018. godine, koje je navodno 'zaprepastilo' Kellyja, umirovljenog američkog marinca, može se čitati u novoj knjizi Michaela Bendera, novinara Wall Street Journala, a koja je naslovljena 'Iskreno, pobijedili smo na ovim izborima'.

Bender kaže da je Trump izrekao skandaloznu tvrdnju tijekom improvizirane lekcije iz povijesti u kojoj je Kelly 'podsjetio predsjednika koje su zemlje bile na kojoj strani tijekom sukoba' i 'povezao detalje iz prvog svjetskog rata s drugim svjetskim ratom i svim Hitlerovim zlodjelima' .

Bender je jedan od brojnih autora koji su razgovarali s Trumpom otkako je svrgnut s vlasti i kaže da je ovaj kasnije porekao da je dao spornu izjavu o Hitleru.

No Bender također kaže da su neimenovani izvori potvrdili da je Kelly 'rekao predsjedniku da je pogriješio, no Trump se nije suzdržavao' i nastavio je naglašavati njemački gospodarski oporavak za vrijeme Hitlera tijekom 1930-ih.

'Kelly se ponovno usprotivio i kazao da bi njemačkom narodu bilo bolje da je bio siromašan nego podvrgnut nacističkom genocidu.'

Bender dodaje da je Kelly rekao Trumpu da čak i da je njegova tvrdnja o njemačkoj ekonomiji pod nacistima nakon 1933. točna, 'nikada ne možete reći ništa što podupire Adolfa Hitlera. Jednostavno ne možete.'

Trump je tijekom tog putovanja u Europu naišao na znatne probleme, osim uobičajenih sukoba s drugim svjetskim čelnicima.

Odluka o otkazivanju posjeta groblju američkih vojnika pokazala se kontroverznom. Kako je objavljeno, Trump je tada američke vojnike koji su poginuli u ratu nazvao 'gubitnicima' i 'naivcima'.

Kelly, čiji je sin ubijen u Afganistanu 2010. godine, napustio je Bijelu kuću početkom 2019. Otada je kritički govorio o Trumpu, navodno rekavši prijateljima da je predsjednik kojem je služio 'najlošija osoba koju je ikad upoznao u životu'.

Bender piše da je Kelly dao sve od sebe kako bi nadvladao Trumpovo 'zapanjujuće zanemarivanje povijesti'.

'Viši dužnosnici opisali su njegovo razumijevanje ropstva, Jima Crowa ili iskustva crnaca u građanskom ratu kao nejasno ili čak nepostojeće', piše on. 'Trumpova ravnodušnost prema povijesti crnaca bila je slična njegovom nepoštivanju povijesti bilo koje rase, religije ili vjeroispovijesti.'

Zabrinutost zbog uspona krajnje desnice u SAD-u porasla je tijekom Trumpove administracije i nastavlja se, dok on i dalje drži republikansku stranku u šaci odlučan da omete istragu napada na američki Kapitol od strane svojih pristaša koji se ne mire s njegovim izbornim porazom.

Trump je tada dao pozitivne primjedbe u vezi s krajnje desničarskim i bijelim supremacističkim skupinama.

Tijekom predsjedničke debate 2020. godine, Trumpa su pitali hoće li prokazati vođe rasističkih i naoružanih skupina. Oklijevao je s odgovorom i na kraju odaslao poruku desničarskoj grupi Proud boys da 'odstupi i bude spremna'.

2017. godine, nakon neonacističkog marša u Virginiji koji je Trump pohvalio, njemački magazin Stern na naslovnici je objavio ilustraciju Trumpa koji diže ruku u nacistički pozdrav umotan u američku zastavu. Naslov članka je: 'Sein kampf' - 'njegova borba' (igra riječi na naslov Hitlerove knjige 'Mein Kampf').

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:31