SUSRET U BIJELOJ KUĆI

Trump hvali "jako dobar posao" predsjednika Sisija u Egiptu

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je u utorak tijekom primanja u Bijeloj kući "jako dobar posao" egipatskog kolege Abdela Fataha al-Sisija.

"Mislim da on obavlja jako dobar posao", rekao je Trump na pitanje o Sisijevim naporima da se zadrži na vlasti nakon završetka drugog mandata 2022.

Bivši šef egipatske vojske je 2013. svrgnuo svog islamističkog prethodnika Mohameda Mursija i godinu dana kasnije izabran je za predsjednika.

"Odnosi između Egipta i Sjedinjenih Država nikada nisu bili tako dobri", izjavio je Trump, ne spomenuvši pitanje ljudskih prava.

Američki predsjednik Trump drugi puta je primio je egipatskog predsjednika u Bijeloj kući, dok ga njegov prethodnik Barack Obama nikada nije pozvao.

Nekoliko amandmana egipatskog ustava iz 2014. bit će uskoro na referendumu.

Planira se reforma koja bi trebala omogućiti jačanje ovlasti izvršne vlasti i vojske i predsjedniku bi omogućila zadržavanje na vlasti nakon 2022., godine završetka njegovog drugog mandata.

Prije susreta je nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) zatražila od Sjedinjenih Država da ne podupre taj plan ustavne reforme koja vojsci daje velike ovlasti i institucionalizira autoritarnu vladavinu.

Amnesty International je također pozvala saveznike Egipta, posebice Sjedinjene Države, da prešutno ne odobre taj plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:48