StoryEditor
DOGOVORILI 'PREKID VATRE'

Trump hvali 'velik napredak' u pregovorima s Kinom o trgovinskom sporazumu

Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u subotu na Twitteru da je imao "dug i jako dobar telefonski razgovor" s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da pregovori o mogućem trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine dobro napreduju.

Dvije zemlje vodile su trgovinski rat dobar dio 2018., potresavši svjetska financijska tržišta.

Trump i Xi dogovorili su 'prekid vatre', odlučivši da će se suzdržati od uvođenja novih carina 90 dana počevši od 1. prosinca dok ne dogovore trgovinski sporazum kojim će okončati spor.

"Upravo sam imao dug i jako dobar telefonski razgovor s kineskim predsjednikom Xijem", objavio je Trump u subotu na Twitteru. "Sporazum jako dobro napreduje. Ako bude postignut, bit će jako obuhvatan, pokrivajući sve teme, područja i sporne točke. Postižemo velik napredak!".

Kineski državni mediji također su objavili da su Xi i Trump u subotu razgovarali i citirali Xija da je kazao da stručnjaci dviju zemalja rade na provedbi konsenzusa postignutog s Trumpom.

"Nadam se da će se dva tima naći na pola puta, naporno raditi i nastojati postići sporazum koji će biti uzajamno koristan i koristan za svijet što je moguće prije", rekao je Xi, prenosi Xinhua.

"Nakon 40 godina razvoja, kinesko-američki odnosi nalaze se na povijesnoj novoj polazišnoj točki", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang. Dvije zemlje uspostavile su diplomatske odnose 1979. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2020 14:28