SUSRET

TRUMP I KIM ĆE SE SASTATI U ŠVEDSKOJ? Svi bruje o mogućoj lokaciji sastanka koji bi mogao predstavljati prekretnicu, u Stockholm stigao Kimov čovjek

 
Ri Yong Ho i delegacija dolaze na sastanak u švedsko ministarstvo vanjskih poslova u Stockholmu
 TT News Agency/Erik Simander / REUTERS

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho je u četvrtak stigao u Švedsku na dvodnevne razgovore o organizaciji povijesnog summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Ri bi trebao razgovarati sa švedskom kolegicom Margot Wallstroem, čija zemlja predstavlja američke interese u Pjongjangu, o denuklearizaciji korejskog poluotoka, mogućem summitu predsjednika Trumpa i Kim Jong-una i Amerikancima zatočenima u Sjevernoj Koreji.

North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho arrives at Beijing international airport on March 15, 2018, on his way to Sweden. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 366063061, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Ri Yong Ho 15.3.2018., prije nego je otputovao za Švedsku

Međunarodni mediji nagađaju o mogućem izboru Švedske za održavanje tog summita, ukoliko bude potvrđen. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije to spominjalo i samo je navelo da će se voditi razgovori o švedskoj ulozi konzularne zaštite u Pjongjangu za Sjedinjene Države, Kanadu i Australiju.

Ri i Wallstroem će razgovarati o sigurnosnoj situaciji na korejskom poluotoku, najvažnijoj temi programa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je Švedska nestalna članica u razdoblju 2017/2018., precizira ministarstvo. U pratnji ministra je Choe Kang II., koji je u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Sjevernu Ameriku, prenosi Yonhap.

North Korean Foreign Minister Ri Yong Ho arrives at Beijing international airport on March 15, 2018, on his way to Sweden. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 366079902, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom
Ri Yong Ho 15.3.2018., prije nego je otputovao za Švedsku

Švedsko ministarstvo je naglasilo da neće biti konferencije za novinare tijekom posjeta, ali će u petak navečer nakon razgovora biti objavljeno priopćenje. Nakon mjeseci napetosti i prijetnji ratom zbog nuklearnog programa Pjongjanaga, krajem svibnja bi se mogao održati povijesni summit Donalda Trumpa i Kim Jong-una, objavio je prošlog tjedna jedan visoki južnokorejski dužnosnik. Trump je potvrdio mogućnost održavanja summita, ali Sjeverna Koreja nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:08