SASTANAK

Trump i Pence prekinuli nijemo razdoblje u odnosima: ‘Njih dvojica imali su dobar razgovor‘

Pence je bio odan Trumpu u četiri godine njegova često kaotičnog predsjedništva
 Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Predsjednik Donald Trump i potpredsjednik Mike Pence imali su u ponedjeljak navečer "dobar razgovor" u Bijeloj kući, rekao je visoki dužnosnik administracije, obilježavajući kraj nijemog razdoblja u njihovim odnosima nakon prošlotjednih nereda na Capitolu.

To je njihov prvi razgovor otkako je republikanski predsjednik oštro kritizirao Pencea u srijedu zbog toga što nije pokušao spriječiti da Kongres potvrdi pobjedu izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da Trump nije u srijedu kontaktirao s Penceom da provjeri je li siguran, kada je evakuiran nakon što je gomila Trumpovih pristaša nasrnula na zgradu Kongresa usred postupka potvrđivanja.

Dužnosnik je rekao da su Trump i Pence razgovarali o neredima na sastanku u Ovalnom uredu u ponedjeljak.

"Ponovili su da oni koji su prošli tjedan prekršili zakon i upali na Capitol ne predstavljaju 75 milijuna Amerikanaca i obvezali su se da će nastaviti rad u ime zemlje do kraja svog mandata", rekao je dužnosnik.

"Njih dvojica imali su dobar razgovor. Razgovarali su o tjednu koji je pred nama, kao i o posljednje četiri godine rada i postignućima administracije", dodao je dužnosnik. Biden na dužnost stupa 20. siječnja.

Prošli je tjedan Trump, koji je bezuspješno nastojao preokrenuti poraz na izborima 3. studenoga, pozvao Pencea da intervenira u procesu potvrde i ohrabrio svoje pristaše da idu do Kongresa.

U neredima koji su slijedili poginulo je pet osoba, među kojima je bio i pripadnik parlamentarnog osiguranja. Neki Trumpovi pristaše govorili su o atentatu na Pencea zbog izdaje.

Potpredsjednik se opire pritiscima demokrata da pomogne u uklanjanju Trumpa s dužnosti pozivajući se na 25. amandman američkog Ustava. Penceovi savjetnici kažu da se protivi takvom potezu, no javno se ne izjašnjava.

Demokrati u Zastupničkom domu SAD-a namjeravaju u srijedu opozvati ​​Trumpa ako on sam ne odstupi ili ne bude smijenjen prije toga, nakon što su sastavili optužbe u kojima ga terete za poticanje pobune prije prošlotjednog napada na Capitol.

Pence je bio odan Trumpu u četiri godine njegova često kaotičnog predsjedništva, stojeći uz njega za vrijeme više kriza.

Mnogi sadašnji i bivši dužnosnici Bijele kuće rekli su da su duboko razočarani načinom na koji se Trump odnosio prema Penceu tijekom proteklog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:57