StoryEditor
BUDUĆNOST ČISTE ENERGIJE

TRUMP IMENOVAO POBORNIKA UGLJENA NA ČELO AGENCIJE ZA ZAŠTITU OKOLIŠA Nije promijenio mišljenje ni nakon prezentacije koju je održao Leonardo DiCaprio

 REUTERS

WASHINGTON - Izabrani američki predsjednik Donald Trump odabrao je Scotta Pruitta, ministra pravosuđa Oklahome i bliskog industriji fosilnim gorivima, za upravljanje Agencijom za zaštitu okoliša (EPA), po medijima koji citiraju dužnosnika njegove ekipe u srijedu.

Pruitt (48), republikanac, proveo je veći dio svoje karijere u svojstvu ministra pravosuđa Oklahome u borbi protiv agencije na čelo koje je upravo imenovan. Vodio je sudsku bitku protiv regulatornih mjera predsjednika Baracka Obame, koje je provela EPA, za smanjenje stakleničkih plinova električnih centrala na ugljen.

Trump je obećao tijekom kampanje poništiti zakone i regulativu za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskog zatopljenja, optužujući Obamu da je proglasio rat ugljenu, što je bila osjetljiva izborna tema u nekoliko saveznih država.

Obznanio je da kani povući Sjedinjene Države, koje su drugi svjetski onečišćivač stakleničkim plinovima nakon Kine, iz Pariškog sporazuma o klimi koji su krajem 2015. potpisale 192 zemlje.

Pod vodstvom Scotta Pruitta, 28 zemalja podnijelo je tužbu protiv propisa kojima je EPA naredila smanjenje emisija štetnih plinova iz elektrana na ugljen. U tom predmetu Savezni sud morat će donijeti odluku, ali stručnjaci očekuju da će predmet doći pred Vrhovni sud.

Nekoliko se glasova već podiglo među zaštitnicima okoliša kritizirajući izbor Pruitta,  među kojima senator Bernie Sanders, bivši kandidat na demokratskim predizborima uz Hillary Clinton.

U međuvremenu, poznati glumac i aktivist za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio sastao se jučer s Trumpom u Trump Toweru i održao mu prezentaciju o tome kako obnovljivi i čisti izvori energije mogu stvoriti milijune poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2020 14:35