KAOS U BIJELOJ KUĆI

Trump je bijesan, a njegovi suradnici prstom upiru u krivce: ‘Oni su glavni razlog poraza!‘

Trump se i dalje ponaša kao da izbori još nisu gotovi. Među njegovim ljudima, pak, traje igra prebacivanja krivnje
jared Kushner i Kimberly Guilfoyle
 Profimedia

- Jednostavna je činjenica da ovi izbori još nisu gotovi - poručio je aktualni stanar Bijele kuće Donald Trump, koji ne daje znakove da bi uskoro mogao nazvati Joea Bidena i priznati da je izgubio utrku. Na pitanje medija, kad će to učiniti, Bijela kuća je odgovorila: Nema novosti vezano za to. Čini se da Trump nema namjeru pozvati Bidena u Ovalni ured, kako nalaže tradicija.

Bivši predsjednik Barack Obama 10. studenoga je ugostio Donalda Trumpa, samo dva dana nakon što su 2016. održani predsjednički izbori. No Trump ne pokazuje naznake da bi to mogao učiniti u bližoj budućnosti. Dapače, objavio je još jedan proglas o krađi izbora od strane demokrata. A u subotu, kad su američki mediji nakon višednevnog čekanja proglasili Bidenovu pobjedu, Trump je bio na golfu. S jednom mladenkom koja je imala vjenčanje tog dana u njegovom golf-klubu slikao se za društvene mreže. Novinarima koji ga prate pokazao je palac gore, ali na licu mu se vidjelo mračno raspoloženje. Na Twitteru je djelovao kao da je još u "borbenom raspoloženju", no suradnici priznaju da je i njemu jasno što se dogodilo.

Pukovnik i pokojnik

Ipak, Trump se i dalje ponaša kao da izbori još nisu gotovi. Među njegovim ljudima, pak, traje igra prebacivanja krivnje, koja je, piše Daily Mail, završila na Jaredu Kushneru, njegovu zetu. On je trebao biti slavljenik u slučaju pobjede, ali i glavni krivac u slučaju poraza budući da je praktički bio glavni u vođenju kampanje. Navodno je bio previše zauzet drugim poslovima koje mu je tijekom četverogodišnjeg mandata povjerio punac.

Međutim, neki će istaknuti kako je Trump zapravo ostvario prilično dobar rezultat. Umjesto teškog poraza, u nekim su državama presudile tek tisuće glasova. Ovo je ljeto mladi Kushner dobio kritiku da nije kampanju postavio kao borbu između Trumpa i Bidena, već je to postao referendum o Trumpovim predsjedničkim potezima. No Kushner je navodno bio zadovoljan kako stvari stoje, a ankete koje su govorile u korist Bidena odbacivao je kao pogrešne.

image
Trump je vijest o Bidenovoj pobjedi dočekao na jednom od svojih golf terena
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Drvlje i kamenje baca se i na djevojku Trumpova sina Donalda Juniora, Kimberly Guilfoyle, koja je bila na čelu prikupljanja donacija. Tu je kampanja naišla na brojne probleme. Biden je dobio novac mnogih velikih igrača, a u nekim saveznim državama je imao čak triput više sredstava za promidžbu nego republikanski mu protivnik. Zbog toga je Trump u završnici ponegdje bio vrlo malo prisutan na televiziji i radiju. Trumpovi suradnici za nju kažu da je debelo podbacila i da je "kadrovska noćna mora".

U subotu je Bijela kuća bila poprilično prazna. Mark Meadows, voditelj predsjednikova ureda, i još pet članova osoblja, pozitivni su na covid-19. Dio osoblja je u izolaciji. Nalozi tradicije Trumpovo ponašanje neviđeno je u povijesti američkih predsjednika. Godine 2000., kad se o rezultatima izbora između Ala Gorea i Georgea W. Busha odlučivalo na Vrhovnom sudu, tranzicija vlasti započela je nakon 36 dana. Tranzicija vlasti prema pravilima započinje kad osoba na čelu administracije, koju imenuje predsjednik, objavi da je pobjednik potvrđen. Tad započinje niz koraka, među kojima su oni da Bidenov tranzicijski tim dobiva pristup javnoj blagajni i saveznim nekretninama te pristup javnim agencijama i materijalima za brifing.

Biden i njegova ekipa dali su do znanja da neće čekati da Trump prizna da je izgubio izbore. On i Kamala Harris već su se sastali sa zdravstvenim stručnjacima kako bi dobili najnovije informacije o pandemiji. Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere tvrdi da suradnja s Bidenovim ljudima traje već mjesecima, kao što nalaže tradicija. Naveo je da je Bidenova administracija već dobila prostore u ministarstvu trgovine. Deere je izjavio da će Trump "priznati rezultate poštenih izbora". No Trump se još ne javlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 07:24