BIVŠI SURADNIK OTKRIO

‘Trump je bio pozitivan na covid tri dana prije debate s Bidenom. Samo je rekao: ‘S**nje!‘

Mark Meadows navodi da je Trump bio pozitivan na jednom testu uoči debate s Bidenom, a nekoliko dana poslije je objavio da je zaražen

Joe Biden i Donald Trump

 Jim Watson/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump bio je pozitivan na covid-19 tri dana prije prve debate s Joe Bidenom, otkrio je u novoj knjizi četvrti i posljednji šef ureda bivšeg predsjednika Mark Meadows.

Meadows također navodi da, iako je znao da svaki kandidat mora "predati negativan test na virus unutar 72 sata od vremena početka... Ništa nije moglo spriječiti (Trumpa) da se pojavi tamo", prenosi britanski The Guardian.

Trump je, navodi Meadows u knjizi, imao negativan rezultat na drugom testu obavljenom ubrzo nakon onog koji je pokazao pozitivan nalaz.

Šokantno otkriće o neprijavljenom pozitivnom testu dolazi nakon godinu dana nagađanja o tome je li Trump, tada u dobi od 74 godine, nosio u sebi po još starijeg Bidena potencijalno smrtonosni virus, kada se s protukandidatom u Clevelandu 29. rujna 2020. gofine i kakvu je to opasnost moglo predstavljati.

Trump je 2. listopada objavio da je obolio od covida-19. Bijela kuća je priopćila da je taj rezultat objavio u roku od sat vremena nakon što ga je primio. Kasnije toga dana Trump je otišao u bolnicu.

Meadowsove memoare idući će tjedan objaviti konzervativni medij All Seasons Press. Guardian je kopiju dobio u utorak, na dan kada je Meadows napravio obrat i objavio da će surađivati ​​s odborom Predstavničkog doma Kongresa u istrazi smrtonosnog napada na Kapitol 6. siječnja.

'Zaustavite predsjednika, bio je pozitivan na testu'

Šef ureda bivšeg predsjednika SAD-a kaže da je Trumpov pozitivan rezultat 26. rujna 2020. bio šok za Bijelu kuću, koja je upravo u Vrtu ruža upriličila trijumfalnu ceremoniju za kandidatkinju za Vrhovni sud Amy Coney Barrett, što je bila prigoda koja se danas smatra događajem super-širenja covida-19.

Unatoč tome što je predsjednik izgledao "malo umorno" i sumnjao na "blagu prehladu", Meadows navodi kako je bio "zadovoljan" što je Trump te večeri otputovao na skup u Middletown u Pennsylvaniji.

Međutim, samo što je predsjednički helikopter, Marine One, poletio, piše Meadows, nazvao je liječnik iz Bijele kuće.

image

Donald Trump i Joe Biden tijekom debate u Clevelandu

Saul Loeb/AFP

"Zaustavite predsjednika da ide", navodi Meadows da mu je rekao Sean Conley. "Upravo je bio pozitivan na covid testu".

Nije, kako kaže, bilo moguće zaustaviti Trumpa, ali kada ga je nazvao iz predsjedničkog zrakoplova, Air Force Onea, njegov šef osoblja mu je prenio vijest.

"Gospodine predsjedniče, imam loše vijesti. Pozitivni ste na covid-19", navodi Meadows.

Budući da je vrlo pobožni kršćanin, Meadows Trumpov odgovor nije prenio u originalu zbog psovki pa je Trumpovu reakciju prenio zaobilazeći ih: "Oh spit, you’ve gotta be trucking lidding me".

Kaže kako je bio vrlo iznenađen što se tako "veliki klicofob" mogao zaraziti covidom s obzirom na mjere opreza, uključujući čitave "kante dezinfekcijskog sredstva za ruke" te da "jedva da se susretao s nekim tko nije bio rigorozno testiran".

Nakon pozitivnog, negativan test

Meadows navodi da je prvi test napravljen starim modelom te da je rekao je Trumpu kako će test ponoviti s "Binax sustavom i nadati se da će se prvi test pokazati lažno pozitivnim".

Nakon "kratkog, ali napetog iščekivanja", Meadows se javio s vijestima o negativnom testu. Gotovo je, kako navodi, mogao čuti kolektivno "Hvala Bogu" koje je odjeknulo kabinom.

Meadows kaže da je Trump taj poziv shvatio kao "puno dopuštenje da nastavi kao da se ništa nije dogodilo". Njegov je šef osoblja, međutim, "naložio svima u njegovom najbližem krugu da se prema njemu ponašaju kao da je pozitivan" tijekom cijelog putovanja u Pennsylvaniju.

"Nisam htio preuzimati nepotrebne rizike, ali također nisam želio alarmirati javnost ako nema razloga za brigu, za što prema novom, mnogo preciznijem testu, nije bilo", navodi Meadows.

Javnost, međutim, nije obaviještena o predsjednikovim testovima.

U nedjelju 27. rujna, prvog dana nakon obavljenih testova, Meadows navodi da Trump nije bio previše aktivan, osim što je igrao golf u Virginiji i organizirao događaj za vojne obitelji na kojem je "govorio o vrijednosti žrtve".

Trump je kasnije rekao da je možda zaražen na tom događaju, zahvaljujući ljudima "koji se ponekad nalaze tik do mojeg lica, žele me zagrliti i žele me poljubiti. I oni to rade. I iskreno, ne kažem im da se odmaknu".

Govorio o novoj strategiji testiranja

U svojoj knjizi Meadows ne spominje da je Trump istog dana održao konferenciju za novinare u zatvorenom prostoru, u sobi za briefing u Bijeloj kući.

U ponedjeljak 28. rujna Trump je organizirao događaj na kojem je razgovarao s poslovnim čelnicima. Također je održao konferenciju za novinare u Vrtu ruža "o naporima koje smo svi poduzeli u borbi protiv covida-19".

"Pomalo ironično, s obzirom na okolnosti u kojima se sam našao", piše Meadows, Trump je govorio o novoj strategiji testiranja "koja bi trebala dati brža i preciznija očitanja o tome je li netko pozitivan ili ne".

Bijela kuća u tim trenucima još uvijek nije obavijestila javnost da je Trump bio pozitivan, a potom negativan samo dva dana prije.

Na dan debate, 29. rujna, kaže Meadows, Trump je izgledao nešto bolje.

“Njegovo je lice, barem većinu vremena, poprimilo uobičajenu svijetlo-brončanu nijansu, a 'grgljanje' u njegovom glasu je nestalo. No, tamni krugovi ispod njegovih očiju su se produbili. Kad smo oko pet sati poslijepodne stigli na mjesto događaja, primijetio sam da se kreće sporije nego inače. Hodao je kao da nosi višak tereta na leđima".

Tri dana nakon debate, objava o oboljenju

Trumpov nastup bio je žestok i kontroverzan, neprestano je uznemiravao Bidena do točke na kojoj je demokrat 'zavapio': "Hoćeš li zašutjeti, čovječe? Ovo je tako nepredsjednički".

Voditelj Chris Wallace iz Fox Newsa kasnije je rekao kako Trump nije bio testiran prije debate jer je stigao kasno. Organizatori su se, rekao je Wallace, oslanjali na 'načelo časti'.

Bijela kuća i dalje nije objavila da je Trump tri dana prije bio pozitivan pa potom negativan na testu.

Tri dana kasnije, 2. listopada, Trump je tweetom objavio da su on i njegova supruga Melania Trump pozitivni na covid-19.

Te je večeri Meadows pomogao Trumpu da stigne do bolnice. Tijekom njegovog boravka tamo, Meadows je izvoditi 'vratolomije' vratolomije koje su imale za cilj pokazati da je predsjednik dobrog zdravlja.

Trump se oporavio, no izvještaji su govorili da je njegov slučaj covida bio mnogo ozbiljniji nego što je Bijela kuća ikada priznala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:56