DUH NIXONA U WASHINGTONU

TRUMP JE DIREKTORA FBI-a NAJURIO USRED AFERE KOJA GA JE POČELA GUŠITI Uoči poteza koji je šokirao SAD počeli curiti podaci koji ga vode prema opozivu!

Predsjednik Donald Trump, šef osoblja Reince Priebus, potpredsjednik Mike Pence, više savjetnik Steve Bannon, direktor komunikacija Sean Spicer i sada bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn tijekom Trumpovog razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom
 Jonathan Ernst / REUTERS

Nekoliko dana nakon inauguracije Donalda Trumpa v.d. ministrice pravosuđa Sally Q. Yates odjurila je u Bijelu kuću. Bila je zabrinuta. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael T. Flynn, ispričala je u ponedjeljak na saslušanju na Capitol Hillu, pred senatskim Pododborom za pravosuđe, lagao je potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu oko kontakata s Rusima, što je značilo da je podložan ucjeni iz Moskve.

- Željeli smo što prije obavijestiti Bijelu kuću i ustvrditi ono očito: da ne žele savjetnika za nacionalnu sigurnost kojega su Rusi kompromitirali - posvjedočila je odboru pred kojim je, uz nju, sjedio i James Clapper, bivši direktor obavještajnih službi.

Divan čovjek

No Trump, unatoč upozorenju, nije otpustio Flynna. Ostavio ga je na funkciji još 18 dana, tvrdeći da je riječ o “divnom čovjeku” na meti “lažnih medija”. Potjerao ga je tek 13. veljače kad je Washington Post objavio detalje o njegovim kontaktima s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem I. Kisljakom.

Glavne stvari koje je Yates ispričala već su poznate. No, ne i sami detalji, koji sada, prvi put, daju uvid u to kako se počela raspletati afera koja ni danas ne da mira Trumpovoj administraciji i koja je u utorak navečer iznenada dobila potpuno novi krak nakon što je Trump naprasno smijenio direktora FBI-a Jamesa Comeyja. Mnogo puta postavljeno pitanje “zašto je Trump ustrajao na Flynnu” u ponedjeljak je dobilo novu težinu, i to ne samo zbog Yates, nego i istodobnog otkrića da je i Barack Obama, na sastanku u Bijeloj kući dva dana nakon izbora, upozorio Trumpa na Flynna.

Da se ne radi o tako ozbiljnoj stvari, piše britanski Guardian, priča o Trumpu, Flynnu i Rusima bila bi dobar predložak za triler ili TV serijal. No, ozbiljno je pa Bijela kuća i dalje grca u problemima, nesposobna dati suvisao odgovor na goruće pitanje: zašto je štitila kompromitiranog čovjeka?

Kisljak pod mjerama

Trosatno saslušanje Yates, koju je Trump najurio 30. siječnja jer se suprotstavila zabrani ulaska u zemlju za državljane sedam većinski muslimanskih zemalja i suspenziji primanja izbjeglica, fokusiralo se na Flynnove razgovore s Kisljakom. Flynn je negirao da je s njim pričao o sankcijama, u što su povjerovali i potpredsjednik Pence i glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer te su u to uvjeravali javnost. No, i FBI, koji je pod smijenjenim Comeyjem započeo istraživati veze Trumpova tima i Rusa, i Ministarstvo pravosuđa znali su da to nije točno. Kisljak je, kao i drugi strani diplomati, bio pod nadzorom.

Dakle, Yates je 26. siječnja - dva dana nakon što je FBI ispitao Flynna o kontaktima s Rusima za koje se doznalo tjedan dana uoči inauguracije 20. siječnja - nazvala savjetnika u Bijeloj kući Donalda F. McGahna II. i rekla mu da se radi o “vrlo osjetljivom pitanju” o kojemu mogu razgovarati samo osobno. Isti dan u Bijeloj kući upozorila ga je da dužnosnici iz Bijele kuće daju neistinite izjave i objasnila kako to zna, iako detalje zbog osjetljivosti nije otkrila pred odborom. Rekla mu je da, kao prvo, medijima kolaju neistinite izjave potpredsjednika vezane uz Flynnove postupke, dakle on laže američkoj javnosti, ali to ne zna. Drugo, upozorila je, jest problem Flynnove kompromitacije.

- Rusi koriste kompromitirajuće informacije na različite načine, ponekad otvoreno, ponekad suptilno. Brinulo nas je to da na osjetljivoj poziciji kao što je savjetnik za nacionalnu sigurnost ne želite osobu na koju Rusi mogu utjecati - prepričala je.

Idući dan, tvrdi, McGahn ju je nazvao kako bi još razgovarali. Želio je znati, prvo, “zašto je Ministarstvu pravosuđa bitno što jedan dužnosnik Bijele kuće laže drugom”. Dala mu je odgovor. Rusi bi ga mogli ucjenjivati ako bi bio uhvaćen kako govori nešto za što oni znaju da je laž. - To je klasična tehnika koji su koristili u doba SSSR-a - potvrdio je Clapper.

Drugo, McGahna je zanimalo hoće li Ministarstvo pokrenuti kazneni postupak protiv Flynna, no Yates nije elaborirala detalje pred odborom.

Bio je lojalan

Konačno, Flynn je odletio zbog “erozije razine povjerenja”, ali vjerojatno bi i danas bio na funkciji da nije bilo medija. CNN tvrdi da je Trump upozorenja Baracka Obame gledao kroz predizbornu prizmu, jer cijeni lojalnost i misli da je uvijek u pravu. Potvrđuje se tako da je Trumpu najveći problem koji bi ga mogao odvesti i do pitanja opoziva upravo pitanje “ruskih veza”.

General kojega smatraju glasom razuma u kabinetu poznat je kao svojeglav: Trump ne podnosi svog savjetnika za nacionalnu sigurnost McMastera

“Ne bih mogao biti sretniji s njim, radi odličan posao”, izjavio je predsjednik Donald Trump o svom novom savjetniku za nacionalnu sigurnost, generalu H. R. McMasteru, koji je zamijenio problematičnog Flynna. Riječ je o pohvali, no kod Trumpa ona često znači da se u pozadini naziru problemi. Tako je i ovaj put.

Imenovanje McMastera svi su pozdravili kao čin razuma, postupak koji će uvesti red u Bijelu kuću. No, Trump funkcionira u kaosu i u njega, čini se, pokušava uvući i samog McMastera. Njih se dvojica navodno konstantno svađaju, a Trump privatno sve glasnije negoduje. “General potkopava moju politiku”, navodno se žali. Svađaju se oko osoblja, tvrde upućeni, sporili su se oko brifinga prije predsjednikovih intervjua, sadržaja govora, a Trumpu McMaster ponekad zna čak držati i predavanja, prenosi Bloomberg.

Posljednji je put Trump vrištao na njega preko telefona zbog Južne Koreje.

McMaster je navodno nazvao tamošnje dužnosnike i rekao im da predsjednikova prijetnja da će platiti za obrambeni štit (THAAD)nije službena politika. Kad je za to doznao, Trump je poludio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:50