THRILLA IN MANILA

Trump je mala beba za novog predsjednika Filipina: 'More će se crveniti od tijela'

 REUTERS/Erik De Castro/ / REUTERS

MANILA - Rodrigo Duterte, gradonačelnik južnog filipinskog grada Davaoa, spreman je postati novi predsjednik Filipina nakon što su njegovi rivali u utorak priznali poraz.


"Jasno je da je gradonačelnik Duterte novi predsjednik Republike Filipini", kazao je jedan od njegovih protukandidata Manuel Roxas, bivši djelatnik investicijske banke koji je upozoravao Filipince da sada biraju između demokracije i povratka u diktaturu. "Prihvatimo i poštujmo odluku naroda", dodao je.

Duterte, gradonačelnik južnog grada Davaoa više od 22 godine, dobio je skoro 39 posto glasova odnosno 15,31 milijun, drugi po broju glasova je Roxas koji je dobio 23,32 posto ili 9,2 milijuna, nakon 91 posto prebrojanih glasova.

Trećeplasirana, senatorica Grace Poe, koja je dobila 8 milijuna glasova. Bivša učiteljica i zastupnica u senatu, koja Dutertea naziva "psihotičnim i nemoralnim", priznala je u ponedjeljak kasno navečer poraz u izbornoj utrci.

Duterte, bivši državni odvjetnik poznat pod nadimkom "Digong" (Kaznitelj) zbog oštrog stajališta prema zločinu, još nije službeno reagirao na izborne rezultate.

On je tijekom kampanje šokirao zemlju spornim i rigidnim izjavama, među kojima je i ona da bi on kao gradonačelnik bio prvi koji bi silovao australsku misionarku ubijenu tijekom pobune u zatvoru, za koju se poslije ispričao. Jednom je rekao da će Zaljev Manila postati crven od tijela koje će on tamo odbaciti te da će i "Bog proplakati" postane li on predsjednik.

U ponedjeljak je "stišao" svoje oštre nastupe i pozvao na pomirenje nakon oštre kampanje. "Nudim ruku prijateljstva onima koji su mi bili rivali na ovim izborima", kazao je.

Službeni rezultati izbora biti će objavljeni kasnije, a prema zakonu objavit će ih Kongres.

Prema izvješću izbornog povjerenstva, izlazak na izbore u ponedjeljak bio je oko 80 posto.

Više od polovice stanovništva odnosno preko 50 milijuna Filipinaca bilo je pozvano na opće izbore, a među pet predsjedničkih kandidata favorit je bio upravo Rodrigo "Digong" Duterte. Kampanja je bila usredotočena na gospodarstvo, nejednakost i korupciju, a sam izborni dan bio je obilježen nasiljem s najmanje 10 žrtava.

Teme izborne kampanje za predsjednika, potpredsjednika, 300 zastupnika i 18.000 lokalnih dužnosnika bile su gospodarske reforme, infrastruktura, suzbijanje rastuće korupcije i kriminala, ali i teritorijalni spor s Kinom u Južnom kineskom moru.

Predsjednik Benigno Noynoy Aquino, koji se više ne može natjecati jer ustav tu dužnost ograničava na jedan šestogodišnji mandat, pozivao je predsjedničke kandidate da se ujedine kako bi spriječili pobjedu favorita Dutertea koji bi, upozoravali su, zemlju od 100 milijuna ljudi vratio u mračnu diktaturu .

Porukama da bi mogao zanemariti demokratske standarde ako bi time brže riješio goruće probleme u državi, primjerice izjavom da bi kriminalce sasjekao na komade, Duterte je zgrozio dio birača, ali je dio njih i privukao u toj azijskoj zemlji koja je još, kako piše BBC, u dobu demokracije azijskog tipa. Duterteova poruka, ocjenjuje se, privukla je frustrirane siromašne Filipince koji "očekuju promjenu" i "nadu", jer dosadašnje elite nisu uspjele riješiti siromaštvo i nejednakost unatoč tomu što su Filipini ostvarili najveći gospodarski rast u Aziji tijekom Aquinova mandata, prosječno 6 posto na godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:12