SULUDI INTERVJU

Trump je na CNN-u izrekao laži kojima je gotovo nemoguće ući u trag: Donosimo nekoliko najvažnijih

Voditeljicu je ignorirao, upadao joj je u riječ, a u jednom joj je trenutku dobacio da je i „vrlo bezobrazna”

Donald Trump

 Joseph Prezioso/Afp

CNN-ova izvjestiteljica iz Bijele kuće, Kaitlan Collins, iskusna je novinarka i vrsna poznavateljica vašingtonske politike, zbog čega je bila logičan izbor te mreže za intervjuiranje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u New Hampshireu.

Njezina su pitanja bila relevantna, posao je tehnički bio kvalitetno odrađen, a svog je sugovornika nebrojeno puta uživo upozoravala kako govori neistine te je njegove brojne lažne tvrdnje pokušavala presretati na licu mjesta. Međutim, uzalud. Program kojeg je CNN sinoć emitirao gledateljima je, blago rečeno, izazivao mučninu. Nacija je više od 70 minuta hipnotizirano gledala u laži koje im je bivši predsjednik, i trenutno najizgledniji kandidat Republikanske stranke na izborima 2024., servirao; i to bez ikakvih posljedica.

Štoviše, CNN je kao simbol dobre volje Trumpu ponudio da u publici sjede njegovi simpatizeri, koji su svaku suludu tvrdnju popratili snažnim aplauzom. Cijela je situacija možda i ponajviše iznenadila Trumpov stožer, koji je još uvijek u nevjerici da im je „neprijateljska” televizijska kuća ponudila više od sat vremena svog prime-timea, vojsku simpatizera te su njihovom kandidatu dao dovoljno prostora da se razmaše svojom propagandom i time de facto legitimira svoje sulude tvrdnje.

Format rasprave bio je koncipiran oko ideje da novinarka izglednom predsjedničkom kandidatu postavlja teška i ponekad neugodna pitanja te da sugovornik, iz poštovanja prema novinarskoj struci i svojim glasačima, prihvati „pravila igre” i na ta pitanja odgovara. No, Trump je još jednom dokazao kako nije konvencionalni kandidat; voditeljicu je ignorirao, upadao joj je u riječ, a u jednom joj je trenutku dobacio da je i „vrlo bezobrazna”, što je publika oduševljeno pozdravila. Neumorno je ponavljao tvrdnju da su izbori 2020. „bili namješteni”, odbio je preuzeti i zrno odgovornosti za marš na Kapitol 6. siječnja, rugao se spisateljici E. Jean Carroll koja je ovoga tjedna dobila presudu u tužbi za seksualno zlostavljanje te je odbio dati odgovor na pitanje želi li da u ratu pobijedi Rusija ili Ukrajina.

Američkim novinarima, osobito onima koji su tijekom posljednje tri godine „spustili gard” ušuškavši se u relativno prisan odnos s dužnosnicima Bijele kuće, ovo je bilo vrlo oštro upozorenje onoga što mogu očekivati tijekom izbora 2024.

- Ovo je bilo totalno suludo. CNN kao da je dao mikrofon pijanom ludom ujaku i rekao mu „razveži se” – rekao je spisatelj Bill Carter na Twitteru.

S obzirom na to da su društvene mreže eksplodirale nakon rasprave, a da su prominentni američki dužnosnici tražili od CNN-a da preuzme odgovornost za debakl, medijska je kuća bila primorana objaviti i službeno priopćenje kojim je stala u obranu svoje novinarke.

- Kaitlan Collins još je jednom pokazala što znači biti novinar svjetske klase. Pitala je teška, poštena i relevantna pitanja, a svog je sugovornika ispravljala na licu mjesta kada je iznosio neistine – stoji u izjavi.

Portali svih relevantnih američkih medija prepuni su provjere činjenica, jer je bivši američki predsjednik tijekom rasprave na CNN-u izrekao toliko laži, da im je gotovo nemoguće ući u trag. No, vrijedi istaknuti nekoliko najbitnijih činjenica.

Izbori 2020.

Samo nekoliko trenutaka nakon što je službeno počela debata, Trump je ponovio tvrdnju da su izbori 2020. bili namješteni. Riječ je o jednoj od najčešćih laži koje bivši predsjednik i njegovi simpatizeri iznose još od Bidenove pobjede. Činjenica je da se američki predsjednik bira elektorskim sustavom zbog čega je potrebno osvojiti 270 elektorskih glasova da bi se došlo do ključeva Bijele kuće. Još jedna činjenica jest da je Biden 2020. osvojio 306 elektorskih glasova, a Trump samo 232, što mu nije bilo dovoljno za još jedan mandat zbog čega je postao prvim jednomandatnim predsjednikom od Georgea H.W. Busha. Biden je čak osvojio i 7 milijuna glasova više od Trumpa. Istovremeno, sudskim je procesima utvrđeno da ne postoje kredibilni dokazi za potkrepljivanje te tvrdnje, ali je Trumpov stožer još 2020. tu tvrdnju odlučio koristiti kao glavni spin zato što ona jako uspješno rezonira kod njihovog biračkog tijela koje vjeruje u „duboku vašingtonsku močvaru kojoj jedino Trump može stati na kraj”. Također, ispostavilo se da ih nitko u tome ne može spriječiti.

Sigurnost 6. siječnja

Za nasilje koje je eskaliralo tijekom marša na Kapitol 6. siječnja, Trump je mrtav-hladan optužio donedavnu predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je „po zapovjednoj dužnosti” bila odgovorna za sigurnosne detalje toga dana. To nije točno, zato što se o sigurnosti zgrade američkog Kongresa brine Odbor za policiju. Štoviše, istragom koju je proveo Zastupnički dom utvrđeno je kako je Trumpov šef osoblja Mark Meadows poslao dopis nacionalnoj gardi od koje je tražio da zaštiti prosvjednike od demokratski izabranih zastupnika i policijskih dužnosnika koji su bili zaduženi za njihovu sigurnost.

Cijena goriva i inflacija

Trump tvrdi kako je njegova administracija cijenu goriva spustila na 1,87 dolar, za razliku od Bidena u čijoj se administraciji gorivo kreće oko 8 dolara. Da, činjenica jest da je cijena nafte tijekom Trumpova mandata uistinu pala na 1,87, no prosjek tijekom mandata kretao se oko 3,4 dolara. S druge strane, prosjek cijene nafte tijekom Bidenove administracije više nego dvostruko je manji od onog kojeg tvrdi Trump; 3,53 dolara.

Također, Trump je izjavio kako je inflacija pod Bidenom na najvišoj stopi u posljednje 52 godine. To je krivo. Najviša je od 1981.

Nasilje 6. siječnja

Bivši predsjednik iznio je tvrdnju kako je „tek zanemariva nekolicina” prosvjednika 6. siječnja „sudjelovala u nasilju”, a napad na Kapitol usporedio je s prosvjedima Black Lives Mattera koji su to ljeto „poharali američke gradove”. Ta izjava je lažna, jer je napad na Kapitol bio najveći napad na demokratske institucije u povijesti američke demokracije, a protiv stotinjak sudionika i formalno su podignute optužnice jer ih se uspjelo identificirati.

E. Jean Carroll

Samo jedan dan nakon što je porota na Manhattanu Trumpa i formalno proglasila seksualnim zlostavljačem, Trump je još jednom porekao da je ikad silovao spisateljicu Carroll koja ga je tužila.

- Porota je rekla da je nisam silovao, složili su se da joj zapravo ništa nisam napravio – izjavio je. No, ta izjava zahtjeva nešto širi kontekst. Da, porota je u konkretnoj optužbi za silovanje uistinu zaključila kako nema dovoljno dokaza za tu tvrdnju, no svejedno je presudila u korist tome da ga se etiketira kao seksualnog napasnika.

Pomoć Ukrajini

Trump tvrdi da je Amerika do sada Ukrajini donirala 171 milijardu dolara, dok je EU kumulativno donirala tek 20 milijardi. Obje su tvrdnje krive. Naime, od početka rata u Ukrajini prošle veljače, Amerika je Kijevu donirala 36,7 milijardi dolara vojne pomoći, a teško je zaključiti koliko je Europa ukupno pomogla zato što države članice zasebno pomagale, a pomoć je pristigla i na razini EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:19