SASTANAK U QUBECU

TRUMP JE PONOVNO OSTAO SASVIM SAM... Čelnici EU-a na summitu G7: 'Nismo za ponovno primanje Rusije u skupinu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta'

 
 /John MACDOUGALL / REUTERS

Čelnici EU-a na summitu G7 u Kanadi suglasili su se kako još nisu ispunjeni uvjeti za ponovno primanje Rusije, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Markel.

Govoreći na marginama sastanka na vrhu u Quebecu, Merkel je rekla kako je prerano reći hoće li čelnici izdati zajedničku izjavu, dodajući da još nisu razgovarali o trgovini i klimi, dva najosjetljivija pitanja.

"Po mom je mišljenju važno da ima manje stvari oko kojih se ne slažemo nego prošle godine", izjavila je kancelarka novinarima, očito umanjujući šanse za uspjeh jednog od najtežih summita G7 u posljednjih nekoliko desetljeća.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije u petak rekao kako se Rusija treba vratiti u skupinu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, a tu je ideju na Tweeteru kasnije podržao i novi talijanski premijer Giuseppe Conte.

Moskva je iz G7 izbačena nakon pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

No, Merkel kaže da su se svi čelnici EU-a okupljeni u Quebecu, uključujući Contea, suglasili da to pitanje nije na dnevnom redu. "Ovdje smo se svi složili da se Rusija ne može vratiti sve dok se u vezi s problemima u Ukrajini ne postigne značajan napredak", istaknula je kancelarka. "To je zajedničko stajalište".

Mediji su u međuvremenu objavili dijelove nacrta zajendičke izjave u kojoj čelnici G7 pristaju na razmjenu informacija i suradnju s internetskim kompanijama kako bi se spriječilo strano uplitanje u izbore u njihovim zemljama.

Nacrt također kaže da se G7 - SAD, Kanada, Japan, Velika Britnaija, Italija, Njemačka i Francuska slaže oko toga da treba osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka i političkih oglasa, posebno u izbornim kampanjama.

Time su se očito referirali na optužbe SAD-a i vlada nekih europskih dražava da se Rusija miješala u njihove izbore. Moskva sve te optužbe odbacuje.

"Strani čimbenici pokušavaju podrivati naša demokratska društva i institucije, naše izborne procese, naš suverenitet i našu sigurnost", piše u nacrtu.

Trump je u petak napao Kanadu i Europsku uniju i rekao kako planira ranije napustiti susret s čelnicima G7 u vrijeme sve veće zabrinutosti svijeta oko trgovinskog rata.

Spor oko američkih tarifa na čelik i aluminij prijeti razdorom na sastanku članica G7 koje se sastaju već 43 godine i tradicionalno pokušavaju doći do konsenzusa o gospodarstvu i po drugim pitanjima.

Trump, za kojeg pomoćnici kažu da nije zainteresiran za multilateralizam, u petak je nastavio svoje napade na "nepravedne trgovinske sporazume" s Kanadom i drugim članicama G7. Bijela kuća je objavila kako će susret s njima napustiti četiri sata ranije nego što je planirano.

Ranim odlaskom Trump će izbjeći razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji i biti izvan države kad će kanadski premijer Justin Trudeau i drugi čelnici započeti završne novinske konferencije koje će vrlo vjerojatno biti obilježene kritikama američke trgovinske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 01:13