ZLOPORABA OVLASTI

Trump je špijunirao bliskog savjetnika, a objavljeno je i čime se zamjerio bivšem predsjedniku

Apple je izvijestio Donalda F. McGahna II. da je njegove privatne informacije predao prošloj administraciji
Donald Trump
 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

The New York Times (NYT) je objavio da je Apple izvijestio Donalda F. McGahna II., bivšeg savjetnika predsjednika Donalda Trumpa, da je dobio sudski nalog "sub poena" (pod prijetnjom kazne) prema kojem je morao istražiteljima Ministarstva pravosuđa dostaviti podatke o njegovu računu.

McGahn je tu vijest dobio prije mjesec dana, a njegova supruga nešto ranije. Apple im je rekao da ih o tome nije smio ranije izvijestiti. Donald F. McGahn II. bio je, kao odvjetnik, aktivno uključen u Trumpovu predsjedničku kampanju, a zatim je dobio mjesto savjetnika u Bijeloj kući. Apple je, prenosi NYT, McGahnu rekao da se ponašao u skladu sa sudskom odlukom, ali je odbio reći što je bio predmet istrage.

Što cijelu priču ostavlja u domeni nejasnoće, koja je uvijek plodno tlo za nastanak brojnih teorija, uključujući i one zavjere. NYT je potvrdio da nije uspio dobiti odgovor od Applea, Ministarstva pravosuđa ili McGahna. Poznato je samo da je Apple dobio sudsku odluku 23. veljače 2018. godine, kako je NYT-ju prenijela osoba koja je upoznata sa slučajem. Neimenovana, razumljivo.

Lažljivac koji pušta vijesti

Na temelju te informacije novinari uglednih novina iz New Yorka nastojali su pronaći mogući razlog zbog kojeg se predsjednikov savjetnik našao pod istragom. NYT je u siječnju 2018. godine objavio, na temelju informacija povjerljivih izvora, da je Trump u lipnju 2017. naredio McGahnu da preko Ministarstva pravosuđa ukloni Roberta Muellera, bivšeg direktora FBI-a koji je, kao posebni savjetnik, vodio istragu o upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

McGahn je to odbio i zaprijetio je ostavkom. Muellerovo izvješće i privatno svjedočenje McGahna pred Odborom Zastupničkog doma za pravosuđe su otkrili da je Trump zbog toga bio bijesan, posebno nakon što je izašao tekst u NYT-ju. Američki je predsjednik tada pokušao nagovoriti McGahna da u priopćenju odbaci navedeno u članku, što je ovaj odbio. Trump je tada ostalima iz tima pričao da je McGahn lažljivac i da pušta informacije medijima. Što bi predstavljalo razlog za pokretanje istrage nad McGahnom.

Cijeli se slučaj poklopio s nizom informacija o sumnjivim istragama Ministarstva pravosuđa u Trumpovoj administraciji. U SAD-u još veliku buku podigne vijest da je vlast potajice tražila informacije o novinarima, uz što je objavljeno i da su pod istragom bili članovi ureda pojedinih zastupnika u Kongresu, pa i zastupnici. Za sada je poznato da su traženi podaci o dvojici demokrata koji su bili u Odboru za obavještajna pitanja, Ericu Swalwellu i Adamu B. Schiffu, obojici iz savezne države Kalifornije.

image
Donald McGahn
Saul Loeb/AFP

Schiff je bio posebno oštar protivnik Trumpovih politika i sada je na čelu spomenutog odbora. Kad tome dodamo da je pod istragom bio i Rudy Giuliani, gorljivi branitelj svih politika Donalda Trumpa, stvara se slika Trumpove vlade koja podsjeća na autoritarne režime. Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek želi znati što sa strane pričaju njegovi suradnici, ne samo njegovi protivnici. Samo što on za to ne treba sudsku odluku.

Kenneth W. Starr je stekao globalnu slavu istražujući predsjednika Billa Clintona. Za Washington Post je rekao kako je izuzetno zabrinut zbog ovih vijesti. "Gubitak slobode počinje malim napadima moćnih izvora. Ubrzo, mali napadi postaju širi trend. To se sada događa. To treba zaustaviti", rekao je Starr.

Uslijedila je i oštra politička reakcija. "To što su napravili republikanci - što je napravila administracija - nadmašuje Richarda Nixona", izjavila je Nancy Pelosi, demokratska predsjednica Kongresa, za CNN. "Nixon je imao listu neprijatelja. U ovom je slučaju riječ o podrivanju vladavine prava", rekla je Pelosi.

Vladavina prava

Već se formirala kritična masa koja traži da se pred istražna tijela Kongresa dovedu bivši ministri pravosuđa, Jeff Sessions, William Barr i zamjenik Rod J. Rosenstein kako bi svjedočili pod prisegom. Pelosi smatra nemogućim da ništa nisu znali. "Nadajmo se da će poštovati vladavinu prava", rekla je predsjednica Kongresa i dodala kako se "Ministarstvo pravosuđa odmetnulo tijekom Trumpova mandata".

Chuck Schumer, demokratski senator iz savezne države New York, lider većine u Gornjem domu Kongresa, smatra da bi svjedočiti trebali svi uključeni u donošenje sudske odluke o istragama. "Grijesi Trumpove administracije samo se nastavljaju gomilati", rekao je.

Oglasila se i republikanska senatorica Susan Collins, članica Odbora za obavještajna pitanja, koja vidi dva različita i zabrinjavajuća slučaja: "Jedan je povezan s pitanjem jesu li članovi Kongresa pustili u javnost povjerljive podatke, a drugi otvara pitanje je li Ministarstvo pravosuđa zloupotrijebilo moć napadajući članove Kongresa i predstavnike medija u stranačke političke svrhe".

Sve to u doba dok iz republikanskih izvora stalno stižu informacije kako se Donald Trump planira kandidirati na izborima 2024. godine. A većina stranke i dalje se beskompromisno postrojava iza njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:13