EKSPLOZIVNA ISPOVIJEST

‘Trump je zaposlenicima plaćao stanove i školarine, tako je kontrolirao svoje ljude!‘

Žele da činite zločinačka djela, ali da o tome nikad nikome ništa ne kažete i ne možete otići, otkrila je Jennifer Weisselberg
Donald Trump 
 Brendan Smialowski/AFP

Bivša supruga jednog od ključnih zaposlenika Trumpove privatne tvrtke tvrdi kako kompanija drži radnike u šaci tako što im umjesto davanja povišice kupuje stanove i školarine.

Jennifer Weisselberg povjerila je Business Insideru da Trump Organisation, američki konglomerat u vlasništvu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koristi neobične financijske aranžmane kako bi kontrolirali zaposlenike.

"Žele da činite zločinačka djela, ali da o tome nikad nikome ništa ne kažete i ne možete otići. Tako vas kontroliraju", rekla je Weisselberg.

Jennifer je bivša žena Barryja Weisselberga, sina dugogodišnjeg Trumpovog financijskog direktora Allena Weisselberga. Za njega je bila udana od 2004. do 2018. godine. Barry Weisselberg ujedno je i menadžer klizališta Wollman u Central Parku kojim upravlja Trump Organisation.

Weisselberg je pristala biti svjedokinja u istragama o financijama Donalda Trumpa i tužiteljstvu je predala sedam kutija dokumenata koji su "proizašli" iz postupka razvoda.

Državno odvjetništvo Manhattana i New Yorka istražuje financije Donalda Trumpa i Trump Organisationa. Ured u Manhattanu istražuje je li kompanija prekršila porezne zakone iskrivljujući financijske podatke kako bi dobili povoljne uvjete kreditiranja i platili malo poreza.

Washington Post nedavno je otkrio da su tužitelji uz pomoć sudskog naloga dobili uvid u "milijune stranica poreznih dokumenata Trump Organisation" i da sad pokušavaju "pridobiti" Allena Weisselberga da ih vodi kroz te dokumente.

Jennifer Weisselberg tvrdi da njezin bivši suprug nije dobio povišicu u 20 godina koliko je radio za Trump Organisation, već bi umjesto toga Trump ili Allen plaćali školarinu njihovoj djeci.

Bloomberg News prvi je objavio da su Donald i Melania Trump kao vjenčani poklon Jennifer i Barryju poklonili stan u zgradi Trump Parc East uz Central Park na Manhattanu. Par je plaćao samo 400 dolara mjesečno za režije i druge naknade, što je daleko ispod tržišne cijene najma. Tužitelji sad istražuju je li način na koji je ovaj dogovor prijavljen u poreznim dokumentima prekršio porezne zakone.

"Očito da se nije radilo o poklonu kad 20 godina dobivate istu plaću. To je bio njihov način kako su nas kontrolirali. Jer ako slučajno pomislite otići i potražiti neki drugi posao koji nudi veću plaću, iznad glave vam visi pitanje - gdje ćete živjeti?", kaže Jennifer.

Dodaje da je Allen Weisselberg vodio financije i za Trumpovu kompaniju te njezinu obitelj, pa su takvi darovi bili i način da se izbjegne plaćanje poreza.

"To je bio način na koji je Allen odlučio pokazati se korisnim Donaldu, ili izbjeći porez na zaposlenike, državne poreze, poreze na poklone. Moje je mišljenje ovakvo - ako želiš dobiti naknadu i zahvaliti se Donaldu - to je super. Ali moraš za to platiti porez", dodala je Weisselberg.

U veljači je okružni državni odvjetnik Manhattana, Cyrus Vance mlađi, angažirao Marka Pomerantza, odvjetnika s iskustvom u istrazi mafijaških organizacija, da se pridruži timu koji istražuje Trump Organisation.

Weisselberg je otkrila da je od tad nekoliko puta razgovarala s Pomerantzom i da je ured okružnog državnog odvjetnika također poslao forenzičkog računovođu s iskustvom u istrazi mafijaških financija da pregleda njezine dokumente.

Trump Organisation, Allen i Barry Weisselberg nisu htjeli komentirati ove navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:44