NOVA KNJIGA TVRDI

Trump je zaštopao wc školjku u Bijeloj kući, u nju je bacao službene dokumente? ‘Ma to je izmišljeno!‘

Trump se oglasio priopćenjem i odlučno odbacio takve navode rekavši da je riječ o još jednoj izmišljenoj priči.

Donald Trump

 Mandel Ngan/Afp/Profimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump zanijekao je najnovija izvješća da je u WC školjku možda bacio predsjedničke dokumente za vrijeme mandata u Bijeloj kući, prenosi Politico.

Riječ je o informaciji koja je iznesena u novoj knjizi novinarke New York Timesa Maggie Haberman, dopisnice iz Bijele kuće. Ona tvrdi da je osoblje Bijele kuće povremeno otkrivalo da komadići papira zaštopavaju zahod, što ih je nagnalo na zaključak kako Trump pokušava poderane papire baciti u odvod. Detalje iz knjige novinarke Haberman prvi je objavio portal Axios.

Trump se oglasio priopćenjem i odlučno odbacio takve navode rekavši da je riječ o još jednoj izmišljenoj priči.

- Kategorički netočna i izmišljena priča novinarke koja želi privući publicitet za knjigu čiji je sadržaj uglavnom izmišljen, rekao je Trump.

Bivši američki predsjednik je i ranije iskazivao nepoštovanje prema čuvanju službenih spisa. Godine 2018. godine Politico je izvijestio o njegovoj navici trganja službenih papira nakon što mu više ne bi trebali, kao i o naporima dužnosnika Bijele kuće koji su bili primorani spajati ostake potrganih papira.

Trumpovo postupanje sa službenim dokumentima našlo se ovih dana u žiži interesa Nacionalnog arhiva SAD-a. Trump je nedavno vratio 15 kutija službenih spisa koji, prema zakonu, pripadaju Nacionalnom arhivu, a koje je on, nakon napuštanja Bijele kuće, ponio sa sobom na imanje Mar-a-Lago na Floridi, gdje živi danas.

U srijedu je Washington Post izvijestio da je Nacionalni arhiv zatražio od Ministarstva pravosuđa da ispita Trumpovo postupanje prema predsjedničkim dokumentima, izrazivši sumnju da je možda prekršio zakone koji se odnose na postupanje prema službenim spisima.

U priopćenju izdanom u četvrtak, Trump je osporio vijesti o zapljeni spisa iz Nacionalnog arhiva prošloga mjeseca, rekavši da je savezna agencija otvoreno i dobrovoljno dogovorila prijevoz kutija koje su sadržavale pisma, zapise, novine, časopise i razne članke.

- Dokumenti su predani na prijateljskoj osnovi, što se razlikuje od izmišljotina koje su objavili lažni mediji. Zapravo, sve je bilo rutinski, naglasio je Trump.

Trump također objašnjava da bi on mogao polagati pravo na te dokumente.

- Zapravo, rečeno mi je da nemam obvezu predati te materijale na temelju raznih pravnih odluka donesenih zadnjih godina rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:02