NOVI SUSRET DVOJICE PREDSJEDNIKA

Trump kaže da bi se s Putinom mogao sastati u Helsinkiju nakon summita NATO-a

 Getty Images

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da bi se njegov dogovoreni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom mogao održati nakon summita NATO-a u Bruxellesu koji se održava 11. i 12. srpnja i to možda u Helsinkiju.

Trump je rekao novinarima da će s Putinom razgovarati o ratu u Siriji i situaciji u Ukrajini.

Trump, koji se zauzima za bolje odnose s Rusijom, zadnji se put sastao s Putinom u studenom u Vijetnamu na rubu summita Azije i Pacifika.

Dogovor o summitu postignut je u srijedu na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Vanjskopolitički savjetnik Kremlja Jurij Ušakov rekao je nakon tog sastanka da će se summit održati u nekoj trećoj zemlji koja bude odgovarala objema stranama te da je potrebno još nekoliko tjedana za njegovu pripremu.

Točno mjesto i vrijeme održavanja sastanka trebali bi biti objavljeni u četvrtak.

"Mislim da nema ničeg čudnog u tome da se predsjednik Trump i predsjednik Putin sastanu", rekao je Bolton novinarima u Moskvi, napomenuvši da su se mnogi europski političari već sastali s Putinom.

"Puno predsjednikovih kritičara pokušalo je politički profitirati na teorijama i pretpostavkama koje su pokazale posve pogrešnima. Mislim da je predsjednik odlučio da je unatoč političkoj galami u SAD-u izravna komunikacija između njega i predsjednika Putina u interesu Sjedinjenih Država", rekao je.

Bolton je odbacio tumačenja da summit dokazuje "povezanost" između Trumpove predizborne kampanje i Kremlja kao "besmislicu".

Trump je čestitao u ožujku Putinu telefonom ponovni izbor za predsjednika s golemom većinom i rekao kako bi se njih dvojica trebala uskoro sastati.

Otada već ionako loši odnosi između Washingtona i Moskve su se još pogoršali zbog sukoba u Siriji i trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji što je izazvalo protjerivanja velikog broja diplomata u obje zemlje.

Washington i Moskva se spore i oko Ukrajine i optužbi za rusko miješanje u izbore 2016, što Rusija niječe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:10