OČAJNIČKI POKUŠAJI

Trump mijenja strategiju u namjeri da zadrži vlast, Biden poručuje: Šalje užasnu poruku o SAD-u

Kampanja predsjednika pokušava nagovoriti republikanske zakonodavce da interveniraju u državama u kojima je pobijedio Biden
 Jim Watson

Kampanja predsjednika Donalda Trumpa pokušava nagovoriti republikanske zakonodavce da interveniraju u državama u kojima je pobijedio demokratski rival Joe Biden, javlja Reuters pozivajući se na tri izvora. 
.
Nova se strategija provodi čak i u Georgiji u kojoj je potvrđena Bidenova pobjeda nakon mukotrpnog prebrojavanja glasova..

Biden je u Državnom izbornom kolegiju koji određuje pobjednika na izborima zabilježio 306 glasova, što je znatno iznad 270 potrebnih za pobjedu, dok je Trump osvojio 232 glasa.

U izjavi u četvrtak nakon što je Trump pozivao 10 guvernera država, Biden je nazvao njegov pokušaj preokretanja rezultata "potpuno neodgovornim".

"Šalje užasnu poruku o tome tko smo mi kao zemlja", rekao je Biden, iako nije izrazio zabrinutost da će ga taj potez uspjeti spriječiti da preuzme dužnost 20. siječnja.

Trumpova kampanja pokrenula je najmanje devet tužbi kojima se osporavaju rezultati od izbora 3. studenoga. Sudac u Arizoni u četvrtak je odbio Trumpovu namjeru da blokira tu državu da potvrdi tamošnje brojanje glasova.

Visoki dužnosnik Trumpove kampanje rekao je za Reuters da je plan bio baciti dovoljno sumnje na rezultate u ključnim državama kako bi nagovorio republikanske zakonodavce da uskoče i imenuju svoje biračke liste.

Iako pravni stručnjaci smatraju da Trumpov pokušaj vjerojatno neće uspjeti, kažu da strategija predstavlja napad jednog predsjednika SAD-a bez presedana na demokratske institucije svoje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2020 08:25