KATASTROFALNI REZULTATI ANKETA

TRUMP MU SE RUGA NA TWITTERU Gradonačelnik New Yorka naprasno odustao od kandidature za demokratskog predsjednika SAD-a

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio
 Brendan McDermid / REUTERS

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio obznanio je u petak da odustaje od kandidature u demokratskoj stranci za američke predsjedničke izbore 2020.

Mislim da sam pridonio unutarstranačkoj utrci koliko sam mogao, ali očito još nije moje vrijeme, odustajem od predsjedničke kampanje", rekao je za mrežu MSNBC gradonačelnik najveće američke metropole koji je u anketama dobivao manje od 0,5 posto.

Njegova odluka uslijedila je pošto se nije uspio kvalificirati za televizijske debate demokratskih kandidata: da bi u njima sudjelovao trebao je dosegnuti prag od 2 posto u barem četirima nedavnim anketama i pronaći najmanje 130.000 donatora u 20 američkih država.

De Blasio (58) koji upravlja New Yorkom od siječnja 2014. provodeći lijevu politiku, najavio je svoju kandidaturu u svibnju premda mu ankete nisu davale veće izglede a i mediji i politički stručnjaci, pa i oni u njegovu okružju, bili su sumnjičavi.

- Gradonačelnik New Yorka na nepuno radno vrijeme Bill de Blasio koji je u anketama ostvario dobar rezultat od 0 posto ali je imao prostora za napredak, na opće iznenađenje je odustao od predsjedničke utrke. Grad New York je očajan, on se vraća kući! - narugao se američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

U utrci je ostalo 19 demokratskih kandidata koji bi se željeli natjecati s republikanskim predsjednikom u studenom 2020.

Zasad vode troje za demokratskog kandidata za predsjednika: bivši potpredsjednik Joe Biden, senatorica Massachusettsa Elizabeth Warren i senator Vermonta Bernie Sanders.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:37