4 POSTO BDP-a

TRUMP NA BURNOM SUMMITU OD ČLANICA NATO-a, UKLJUČUJUĆI I HRVATSKU, ZATRAŽIO GOTOVO NEMOGUĆE 'Izvolite udvostručiti svoje proračune za obranu!'

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump predložio je u srijedu saveznicima u NATO-u da povećaju obrambene proračune na četiri posto BDP-a, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

Trump je taj prijedlog iznio na sastanku 29 čelnika zemalja članica NATO-a koji su se okupili na dvodvenom summitu u Bruxellesu. "Predsjednik je predložio ne samo da zemlje članice ispune cilj od dva posto BDP-a, nego da izvdvajanje za obranu povećaju na četiri posto", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

"Predsjednik Trump želi da naši saveznici podnesu veći teret", dodala je.

France's President Emmanuel Macron and U.S. President Donald Trump talk at NATO headquarters in Brussels, Belgium July 11, 2018. Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS?
REUTERS
Kolinda Grabar Kitarović, Emmanuel Macron i Donald Trump

France's President Emmanuel Macron and U.S. President Donald Trump are seen at NATO headquarters in Brussels, Belgium July 11, 2018. Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS?
REUTERS

Trump je kasnije u tvitu napisao da dva posto BDP-a saveznici moraju početi trošiti na obranu odmah, a ne do 2025.

"Čemu služi NATO ako Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za plin i energiju? SAD plaća za zaštitu Europe, a potom gubi milijarde na trgovini. Moraju platiti dva posto BDP-a odmah, a ne do 2025.", istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da se treba usredočiti na dogovoreni cilj od dva posto.

Članice NATO zacrtale su na summitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a. Taj cilj po najnovijim podacima trenutačno ispunjava osam država članica: Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

REUTERS

Očekuje se da će do 2024. taj cilj ispuniti 17 država. Pored postojećih osam, očekuje se da će to učiniti još devet zemalja: Hrvatska, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Mađarska, Slovačka i Turska.

No, neke zemlje, uključujući velike članice poput Njemačke, Italije i Španjolske neće ni do tada ispuniti zacrtani cilj. Od ukupnih troškova za obranu svih država članica NATO-a na Sjedinjene Države otpada 70 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:13