MREŽA PRIJEVARE

Trump na novom udaru, objavljeni svi detalji optužnice: ‘To je bio orkestrirani zočinački pothvat!‘

Optužnica iznosi da je bivši predsjednik ispleo mrežu prijevare koja se protezala od Ovalnog ureda do Republikanske stranke

Donald Trump

 Timothy A. Clary/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump našao se upleten u još jednu pravnu bitku koja se odnosi na kazneno djelo iznuđivanja. Trump se s još 18-ero drugih, uključujući ključne savjetnike Rudolpha W. Giulianija i Marka Meadowsa, suočava s optužbama za orkestriranje dalekosežnog "zločinačkog pothvata" s ciljem poništavanja i uplitanja u rezultate izbora 2020. u saveznoj državi Georgiji.

Opsežna optužnica izdana u ponedjeljak navečer na 98 stranica navodi 19-ero optuženih i ukupno 41 kaznenu točku. Tužitelji tvrde da su Trump i njegovi suoptuženici sudjelovali u zajedničkom nastojanju da nezakonito manipuliraju ishodom izbora jer nisu htjeli prihvatiti svoj gubitak.

Optužnica iznosi da je bivši predsjednik ispleo mrežu prijevare koja se protezala od Ovalnog ureda do Republikanske stranke u Georgiji i čak došla do izbornog dužnosnika u ruralnom okrugu.

Glasački strojevi

Optužnica navodi osam različitih metoda kojima su optuženici navodno ometali izbore, koje se sastoje od kaznenih djela u rasponu od kreiranja lažnih Trumpovih birača i uznemiravanja izbornih radnika do nagovaranja dužnosnika i sudjelovanja u zataškavanju.

U optužnici je detaljno navedena 161 pojedinačna radnja.

Značajni događaji uključuju Giulianijevo lažno svjedočenje o izbornoj prijevari pred zastupnicima Georgije, uključujući tvrdnje o pogreškama u prebrojavanju glasova koje su napravili glasački strojevi. Također obuhvaćaju Trumpov telefonski poziv u siječnju 2021. kojim je vršio pritisak na državnog tajnika Georgije da "pronađe" 11.000 glasova kako bi osvojio državu.

Optužnica je podignuta prateći državni zakon Georgije za borbu protiv korupcije i iznuđivanja (The Federal Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act, poznatiji kao RICO), koji je prvobitno osmišljen kako bi razbio grupe organiziranog kriminala. Ova pravna taktika omogućuje tužiteljima da objedine kaznena djela koja su počinili različiti pojedinci ako su povezani zajedničkim ciljem.

Istragu je predvodila Fani T. Willis, okružna tužiteljica okruga Fulton, koja je naglasila nepristranu prirodu svojih postupaka. Trumpova kampanja je odgovorila napadajući Willis kao "bijesnu pristalicu". U televizijskoj reklami Trump je optužio Wills da je "nesposobna" i "korumpirana".

Popis optuženih pojedinaca uključuje arhitekte sumnjivih izbornih taktika kao što su Kenneth Chesebro i John Eastman. Imenovani su i istaknuti Trumpovi saveznici poput Michaela Romana, Sidneyja Powella, Jenne Ellis, pa čak i Jeffreya Clarka, bivšeg visokog dužnosnika u ministarstvu pravosuđa. Optužnica ne štedi ni republikance u Georgiji.

image
Megan Varner/Getty Images Via Afp

Oštro poricanje

Ključne osobe iz državne stranačke hijerarhije, poput Davida Shafera i državnog senatora Shawna Stilla, sada se suočavaju s pravnim posljedicama. Čak su i manje poznati igrači uvučeni u ovu zamršenu dramu, odražavajući razrađene, ponekad nadrealne "duljine" do kojih su išle Trumpove snage.

Trump i ostali optuženici imaju rok do podneva u petak 25. kolovoza da se dobrovoljno predaju ili će se suočiti s uhićenjem, rekla je Willis. Također, tužiteljica je izjavila da namjerava suditi svim optuženima zajedno.

Trump je lažno tvrdio da je raširena prijevara dovela do njegova poraza od demokrata Joea Bidena na izborima 2020. te je pozvao republikance u ključnim državama da podrže njegove navode.

Njegove optužbe povezale su istragu s Bidenovom administracijom unatoč tome što je ona pristigla od državne tužiteljice.

Trumpovo oštro poricanje svih optužbi odražava njegove prethodne tvrdnje o politički motiviranom "lovu na vještice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:08