ca
GODIŠNJICA

TRUMP NA OBLJETNICI NAPADA 11.9. NAJAVIO ODLUČNIJU BORBU S TALIBANIMA 'Udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti'

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. obljetnice napada 11. rujna, da će se odlučnije boriti s talibanima u Afganistanu, nekoliko dana pošto je otkazao sastanak s potonjima radi potpisivanja mirovnog ugovora.

"U zadnja četiri dana udarili smo na neprijatelja jače nego ikad i tako ćemo nastaviti", istaknuo je Trump na svečanosti obilježavanja napada 11. rujna u Pentagonu, na koji se srušio jedan od četiriju zrakoplova koje su oteli al Qaedini teroristi.

Nakon napada 11. rujna 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, Sjedinjene Države su povele veliku vojnu ofenzivu na Afganistan kako bi srušile talibanski režim koji je štitio naručitelje napada.

Spomenuvši napad u Kabulu u kojemu je život izgubio američki vojnik i zbog kojega je otkazao "mirovne pregovore" organizirane u najvećoj tajnosti, Trump je ocijenio da su talibani htjeli pokazati svoju snagu, ali su zapravo pokazali svoju "nemoć".

U.S. President Donald Trump speaks next to first lady Melania Trump during a ceremony marking the 18th anniversary of September 11 attacks at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., September 11, 2019. REUTERS/Al Drago
REUTERS
 

"Ako se iz nekog razloga vrate u našu zemlju, ići ćemo za njima gdje god bili i primijeniti vojnu silu kakvu SAD u svojoj povijesti još nije primijenio, čak ne govorim o nuklearnoj sili", dodao je.

Oko 13.000 američkih vojnika trenutačno je stacionirano u Afganistanu.

Mirovni ugovor o kojemu se pregovaralo s talibanima trebao je postupno smanjiti njihov broj a talibani su zauzvrat trebali jamčiti da će se boriti s teroristima, "smanjiti nasilje" i početi izravne mirovne pregovore s vlastima u Kabulu, što su pobunjenici sve dosad odbijali.

U.S. President Donald Trump speaks next to first lady Melania Trump and Defense Secretary Mark Esper during a ceremony marking the 18th anniversary of September 11 attacks at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., September 11, 2019. REUTERS/Kevin Lamarque
REUTERS
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2020 22:02