DAN UOČI IZBORA

Trump na posljednjem skupu dao potporu republikanskim kandidatima, Biden pozvao na ‘obranu demokracije‘

Međuizbori se smatraju svojevrsnim referendumom o tome kako predsjednik obavlja dužnost i oporba na njima obično prolazi bolje

Donald Trump i J.D. Vance tijekom skupa u Ohiju

 Megan JELINGER/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump u svom je posljednjem obraćanju, dan uoči američkih međuizbora u utorak, s pozornice u Ohiju izrazio svoju potporu republikanskim kandidatima na izborima, navodi BBC.

"Velika država Ohio je pod opsadom", kazao je Trump govoreći u posljednjim trenucima pred međuizbore za cijeli Zastupnički dom i dio Senata.

Trump je hvalio JD Vancea, investitora rizičnog kapitala koji je 2016. napisao najprodavanije memoare, a natječe se za predstavnika ove savezne države u Senatu.

Vance je malo ispred svog demokratskog protukandidata Tima Ryana, kongresnika s 10 mandata koji je bio iznenađujuće konkurentan u ovoj republikanskoj državi.

"Glasat ćete za nevjerojatnu listu pravih America First republikanaca na glasačkom listiću", kazao je bivši američki predsjednik.

Trump je na skupu u Ohiju opširno govorio o imigraciji. Optužio je predsjednika Bidena i demokrate da ne čine dovoljno kako bi spriječili ulazak migranata i droge u SAD preko meksičke granice.

"Gotovo smo ga zaustavili", ustvrdio je dodavši: "Imali smo najsigurnije granice ikada".

Bivši američki predsjednik kazao je da će republikanci "oduzeti novac kartelima", dok će demokrati "oduzeti novac policiji".

Govoreći o napadu njegovih pristalica na Kongres Trump je rekao da sve što je napravio "bio je govor". Riječ je o neredima na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021., kada su njegovi pristalice upali u zgradu u pokušaju da spriječe potvrđivanje izborne pobjede predsjednika Joea Bidena.

"Sve što sam učinio bio je govor, miroljubiv i patriotski", kazao je Trump.

Bivši predsjednik još jednom je ustvrdio da su oni koji ga istražuju zbog tog događaja "politički hakeri i nasilnici".

Bilo je nekih špekulacija, koje su prisutne već neko vrijeme, da bi Trump mogao najaviti svoju drugu kandidaturu za Bijelu kuću. Trump je za drugi tjedan najavio da će imati "važnu objavu".

Obrana demokracije

Biden je pak tijekom svog posljednjeg skupa koji se održao u ponedjeljak ustvrdio da je "došao trenutak za obranu demokracije".

“Iskreno znamo da je naša demokracija u opasnosti”, rekao je Biden praćen klicanjem publike koja ga je došla slušati na povijesno crnačkom sveučilištu u Marylandu, državi u blizini glavnog grada Washingtona.

Pozivam vas da obranite demokraciju, rekao je američki predsjednik založivši se za glasove demokratima na izborima na sredini mandata. “Bit ćemo tamo. Moć u Americi je tamo gdje je uvijek bila: u vašim rukama, rukama naroda", dodao je, prenosi agencija France Presse.

"Mi smo ti koji smanjuju deficit, dopuštajući običnim Amerikancima da si priušte malo odmora", kazao je Biden, hvaleći zakone koje je Kongres pod kontrolom demokrata donio u prve dvije godine njegova mandata.

Kako prenosi BBC, on poimence kritizirao kongresnicu Georgije Marjorie Taylor Greene i senatora Floride Ricka Scotta i ustvrdio da će republikanci ukinuti socijalne programe poput Medicarea i Medicaida.

"Žele staviti na kocku naknade za veterane, sve", rekao je.

Biden je osudio republikansku kandidaturu za guvernera Marylanda, rekavši da je 14 puta pokušao zabraniti pobačaj.

Pozvao je glasače u Marylandu da se prisjete "bijesne gomile koja je upala na američki Kapitol" 6. siječnja 2021. ustvrdivši da je "demokracija u pitanju na glasačkom listiću".

Po njegovim riječima, sada se diljem zemlje natječe 300 kandidata koji osporavaju da je pobijedio Trumpa na izborima 2020.

"Oni ne samo da vam pokušavaju uskratiti pravo glasa, oni pokušavaju uskratiti pravo da se vaš glas prebroji", kazao je američki predsjednik nazivajući Trumpove pristaše velikim gubitnicima.

"Ovi izbori nisu referendum, to je izbor", istaknuo je Biden ustvrdivši da je riječ o "izboru dviju vrlo različitih vizija za Ameriku".

Bidena podržava samo 39 posto Amerikanaca

Međuizbori se uobičajeno smatraju svojevrsnim referendumom o tome kako predsjednik obavlja dužnost. Kandidati oporbenih stranaka obično prolaze dobro u usporedbi sa strankom koja drži Bijelu kuću.

Demokrati su s tijesnom većinom u Zastupničkom domu i Senatu omogućili Bidenu da ispuni obećanja da će ulagati u čistu energiju, boriti se protiv pandemije covida-19 i financirati obnovu cesta i mostova.

No potpora mu je pala zbog rastuće inflacije i kriminala. Podržava ga samo 39 posto Amerikanaca, po ispitivanju Ipsosa za Reuters u utorak.

Dvodnevna nacionalna anketa pokazala je da je kod Amerikanaca odobravanje Bidenovog obavljanja predsjedničke dužnosti palo za jedan bod, približivši se najnižoj točki njegova mandata.

Bidenova nepopularnost utječe i na rašireno mišljenje da će republikanci u utorak osvojiti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, a možda i nad Senatom SAD-a.

Centar za politiku Sveučilišta u Virginiji u ponedjeljak je prognozirao da bi republikanci lako mogli osvojiti većinu u Zastupničkom domu te da bi dobili tanku većinu u Senatu.

Kontrola čak i nad jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave Bidenov zakonodavni program.

Preuzevši dužnost u siječnju 2021. usred pandemije Covida-19, Biden se suočio s ekonomskim ožiljcima globalne zdravstvene krize, uključujući skokovito rastuću inflaciju. Ove godine je odobravanje njegova predsjedničkog mandata palo na čak 36 posto u svibnju i lipnju.

U ovotjednoj anketi Reutersa/Ipsosa oko trećine ispitanika označila je gospodarstvo najvećim problemom zemlje, dok je tek 10 posto njih navelo kriminal. Otprilike jedan od 15 rekao je da je najveći problem ukidanje nacionalnog prava na pobačaj, nakon odluke Vrhovnog suda iz lipnja kojom je ukinuto pravo na pobačaj u cijeloj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:55