UOČI IZBORA

Trump na skupu: ‘Spasili smo milijune života! Pogledajte naše brojke, a pogledajte Europu!‘

Trump se pohvalio odgovorom na pandemiju koronavirusa, a nije propustio napasti demokratskog kanidata Joea Bidena
Donald Trump na skupu u Pennsylvaniji
 Saul Loeb/AFP

Spasili smo milijune života, pogledajte naše brojke glede koronavirusa, a pogledajte europske", kazao je američki predsjednik Donald Trump na predizbornom skupu u Pennsylvaniji u srijedu.

Pred svojim obožavateljima u Erieu, u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država u utrci za Bijelu kuću, Trump se pohvalio odgovorom svoje administracije na pandemiju koronavirusa, a nije propustio napasti demokratskog kanidata Joea Bidena i njegovu zamjenicu Kamalu Harris.

Trump je pokazao i video-uradak u kojem demokratski kandidat i njegova kandidatkinja za dopredsjednicu govore negativno o fracking-metodi vađenja nafte i plina.

"Moguća zabrana frackinga teško bi opteretila gospodarstvo Pennsylvanije, zbog kojeg bi stotine tisuća radnih mjesta nestalo. Ovo su izbori između Trumpovog superekonomskog oporavka i Bidenove depresije. Joe Biden želi ugasiti Ameriku, od njega možete očekivati samo izdaje", govorio je Trump, navevši kako demokratski kandidat ukloniti granice.

"Amerikanci, kako možete imati zemlju bez granica?", zaključio je Trump u Pennsylvaniji.

Američki predsjednički izbori su 3. studenoga.

SAD: Gotovo 300 tisuća smrtnih slučajeva zbog koronavirusa od siječnja

Od kraja siječnja u SAD-u je zabilježeno gotovo 300.000 smrtnih slučajeva više nego što se očekivalo u "tipičnoj godini", što ukazuje na ukupan broj smrti povezanih s koronavirusom, objavila je u utorak vladina studija.

Istraživači su uspoređivali stope smrtnosti od 2015. do 2019. i otkrili da je od 26. siječnja do 3. listopada u SAD-u umrlo 299.028 ljudi više nego što se očekivalo.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su i autori izvješća, rekli su da su najveći relativni porasti prekomjernih smrtnih slučajeva bili među hispanskim stanovništvom (54 posto) i među crnačkim stanovništvom (35 posto).

Studija navodi da se 216.025 izravno pripisuje utjecaju koronavirusa, a ostatak drugim uzrocima, među ostalim i onim s neizravnim posljedicama pandemije koja uzrokuje veću stopu smrtnosti.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 21:00